Freedom House радить Януковичу звільнити Табачника

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Міжнародна правозахисна організація Freedom House рекомендує президентові Віктору Януковичу звільнити міністра освіти Дмитра Табачника. Про це йдеться у звіті Freedom House, неофіційний переклад якого розповсюдив фонд "Відродження".

"Звільнити з посади міністра освіти Дмитра Табачника - можливо, найконтраверсійнішу фігуру в складі уряду, за сіяння непотрібного і небезпечного розладу в Україні в питаннях ідентичності, мови та освіти", - радять автори звіту.

Freedom House проводить паралель з політикою Віктора Ющенка, відзначаючи, що багато хто в Партії регіонів сприймали завзяте просування колишнім президентом української ідентичності та мови як відчуження від російськомовних громадян Східної України.

"Сьогодні багато хто в Центральній і Західній Україні побоюються, що й новий уряд, й міністр освіти Дмитро Табачник, зокрема, просувають реакційну політику проти української мови, ідентичності та релігії', - зазначають експерти.

За їхніми словами, критики В. Януковича вважають, що уряд не в змозі проводити політику, яка допомогла б об'єднати країну, й позиція міністерства освіти на чолі з Табачником лише підриває почуття національної єдності.

'Крім того, міністр скасував кілька освітніх реформ епохи Ющенка, пов'язаних зі стандартами вступу до університету, які, як побоюються критики, можуть знову відкрити двері для корупції в цій галузі. Аналогічно, зусилля Табачника щодо закриття недоукомплектованих шкіл як засіб зекономити кошти непропорційно і систематично зачепили україномовні школи, особливо в Луганську, Донецьку та Одесі, викликавши місцеві протести. Критики міністра також вказують на політизацію кадрових рішень в університетах", - ідеться в доповіді.

При цьому Freedom House повідомляє, що студенти університетів - як іноземці, так і українці - скаржаться на необхідність платити за хороші оцінки.

"Правду кажучи, це явище не нове й воно не виникло з обранням Януковича президентом, але відчуття відстороненості від цієї проблеми серед студентів - "як воно було, так і буде"- викликає розчарування. Якби студенти об'єдналися та відмовилися дотримуватися цієї традиції, вони могли б ефективно покінчити з такою давньою практикою та викорінити джерело корупції у вищих навчальних закладах", - також пишуть автори доповіді Freedom House.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі