ТСК ВР: Ціна на газ у 450 дол - особиста зацікавленість Тимошенко

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" у січні 2009 року подасть сьогодні у парламенті попередній звіт про результати своєї роботи.

Згідно з документом, при підписанні газових угод прем'єр-міністр Юлія Тимошенко погодилася з ціною у 450 дол за тисячу кубометрів російського газу, виходячи з особистої зацікавленості, пише «Коммерсант-Украина».

Документ містить п'ять розділів, кожен з яких присвячено певному етапу діяльності Ю.Тимошенко - від керівництва корпорацією "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) в середині 90-х до підписання газових контрактів з Росією у 2009 році.

На думку членів комісії, «Ю.Тимошенко одноосібно перевищила владу і службові повноваження, втрутилася в хід переговорів між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» про купівлю-продажу і транспортування природного газу, надавши «директиви», зміст яких зруйнував раніше досягнуті міждержавні домовленості».

У звіті ТСК ВР також сказано, що «дискримінаційна, неринкова базова ціна у 450 дол за тисячу кубометрів була встановлена ​​на підставі особистих домовленостей між прем'єрами України і Росії Тимошенко Ю.В. та Путіним В.В. 17 січня 2009 року».

Комісія встановила, що «між Тимошенко Ю.В. та державними і керівними органами Російської Федерації були особливі відносини, які сформувалися з 1996 року на базі торгівлі газом і порушення з боку Тимошенко Ю.В. кримінального законодавства на території РФ».

Остання теза ТСК ґрунтується, зокрема, на листі міністра оборони Росії Анатолія Сердюкова від 10 червня, в якому сказано про наявність непогашеної заборгованості ЄЕСУ перед Міноборони РФ на суму більш ніж 405 млн дол.

Представники опозиції називають звіт ТСК «спробою фальсифікувати кримінальну справу щодо Юлії Тимошенко». За словами народного депутата Сергія Пашинського ("БЮТ-Батьківщина"), у ЄЕСУ дійсно могли бути борги, але Ю.Тимошенко до них відношення не має, оскільки у зв'язку з обранням до парламенту в 1997 році перестала займатися комерційною діяльністю, «а компанія ЄЕСУ була знищена за вказівкою Леоніда Кучми у 1998 році».

Проте, згідно зі звітом комісії, станом на 25 березня 2011 року ЄЕСУ існує, і її керівником значився позафракційний народний депутат Дмитро Ветвицький.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі