Росія хоче від України півмільярда доларів боргу ЄЕСУ?

Поділитися
У ЗМІ опубліковано документ, який нібито є листом міністра оборони Росії Анатолія Сердюкова прем'єр-міністру Миколі Азарову з вимогою відшкодування понад 400 млн дол, які нібито заборгувала 15 років тому російському відомству корпорація ЄЕСУ ("Єдині енергосистеми України").

результаті неналежного виконання угод (від 1996 і 1997 років - ред.) загальна сума непогашеної заборгованості корпорації ЄЕСУ перед міністерством оборони Російської Федерації становить $405,5 млн. Прошу вас розглянути питання про погашення існуючої заборгованості", - йдеться у листі, датованому 10 червня, пише "Коммерсантъ-Украина".

Раніше голова міноборони Росії у листі тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної ради з розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" уже повідомляв про наявність такої заборгованості і про те, що її не списано.

Згідно зі звітом ТСК, при підписанні газових угод прем'єр-міністр Юлія Тимошенко (як відомо, Ю. Тимошенко у 1995-1997 роках очолювала корпорацію ЄЕСУ) погодилася з ціною у 450 дол за тисячу кубометрів російського газу, виходячи з особистої зацікавленості.

На думку членів комісії, «Ю.Тимошенко одноосібно перевищила владу і службові повноваження, втрутилася в хід переговорів між НАК „Нафтогаз України“ і ВАТ „Газпром“ про купівлю-продажу і транспортування природного газу, надавши „директиви“, зміст яких зруйнував раніше досягнуті міждержавні домовленості».

У той же час у фракції БЮТ сумніваються в автентичності листа. "Якщо цей лист не фальшивка, то очевидно, що його написано на прохання української сторони і він містить безглузді та необґрунтовані претензії 15-річної давності, оскільки держава не несе відповідальності за борги комерційних структур", - заявив народний депутат Сергій Пашинський ("БЮТ-Батьківщина").

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі