Росія може збільшити імпортні мита на українську "молочку"

Поділитися
© Chuck Kennedy, whitehouse.gov
Російська Федерація може переглянути у бік збільшення ставки імпортних мит на молочну продукцію. Таку заяву зробив перший віце-прем'єр Росії Віктор Зубков.

Зокрема, за його словами, імпорт «молочки» до Росії росте, у той час як власні потужності недозавантажені, при цьому імпортний продукт не бездоганний з точки зору якості. Тому всі ці проблеми будуть вирішуватися "і в рамках митно-тарифного регулювання", пише газета "Экономические известия".

Зараз мито в Росії на сир і сир становить 15%, але не менше 6 євро за кг. Наскільки його може бути збільшено, віце-прем'єр В.Зубков не озвучив, дещо розмито заявивши, що «на сир їх (мита, - ред.) можна зробити і 40%, і 60%». Це навіть більше, ніж могли розраховувати представники російського молпрому - їх запити були набагато скромнішими.

В цілому ж має бути переглянуто ставки мит на сухе молоко, вершки, вершкове масло, сири, сир, молочну сироватку.

Об'єктивні показники доводять, що засилля молочного імпорту дійсно негативно відбивається на російському молпромі. За оцінками експертів, зараз співвідношення російських та іноземних сирів у Росії становить 7:1. Російські потужності з виробництва сиру завантажено на 60%, сухого молока на 40%, масла - на 27%. При цьому на складах російських виробників скупчилися величезні запаси продукції.

Причина того, що російський продукт програє на власному ринку в тому, що ціни на нього, як правило, набагато вищі, ніж на імпорт. Щоб зрівняти цінову пропозицію, необхідно збільшити ставки мит приблизно у півтора рази - саме таку дельту підвищення і лобіює «Союзмолоко».

Найбільш істотне підвищення ставок пропонується на молоко - з 25% відразу до 40%. На вершкове масло - з 15% до 20%, на сир і сир - з 15% до 25% (але не менше 1 євро за 1 кг). Окрім того, швидше за все буде введено нові - більш жорсткі норми контролю якості імпортної молочної продукції.

Українські молочні компанії, які опинилися в центрі цього галасу, перевірки якості не бояться. Однак вони проти глобального розповсюдження санкцій на всю галузь. При цьому для української сторони, як неофіційно зізнався учасник ринку, передбачуване підвищення мит не так вже страшно. «Підвищення цін було б відчутним на преміумних сирах. Але оскільки йде імпорт середньоцінової продукції, то підвищення цін за рахунок збільшення мит виразиться у відсотках 5», - сказав співрозмовник.

Росія на сьогодні - найбільший імпортер твердих сирів у світі. Щорічно країна імпортує більше 400 тис. т сирів. Більше 50% імпорту сирів до Росії забезпечують три країни: Білорусь, Україна і Німеччина. За січень-квітень 2011 р. Росія імпортувала 135 тис. т сиру і сиру, що на 24% більше, ніж торік.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі