Вчені: Життя в місті впливає на мозок

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Мозок людей, які живуть у містах, працює інакше, ніж у жителів сільської місцевості, - повідомляє The Guardian.

«Вчені виявили, що в момент стресу у городян стають гіперактивними дві ділянки мозку, що беруть участь у регуляції емоцій і тривожності. Вчені стверджують, що ця відмінність міських жителів може бути винною у збільшенні числа проблем із психічним здоров'ям у міських районах», - відзначає газета.

Під час попередніх досліджень було встановлено, що ймовірність виникнення тривожних розладів у городян вище на 21%, а перепадів настрою - на 39%. У тих, хто народився і виріс у місті, у два рази вищий ризик виникнення шизофренії.

«В ході нового дослідження професор Андреас Майєр-Лінденберг з Гейдельберзького університету у Німеччині здійснював сканування мозку більше 50 здорових добровольців (жителів сільської місцевості і великих міст) у той час, коли ті вирішували складні арифметичні задачі. Ці експерименти були націлені на те, щоб змусити піддослідних відчути занепокоєння за те, як вони виконують завдання», - інформує видання.

Результати, про які повідомляє журнал Nature, показали, що у стресових ситуаціях мигдалеподібна залоза учасників, зараз живуть у містах, проявляла надмірну активність. Як пояснив А.Мейер-Лінденберг, ця «залоза є датчиком небезпеки для мозку і тому пов'язана з тривогою і депресією». В учасників, які народилися в містах, гіперактивність виявляла інша ділянка мозку, яка називається поясна кора.

«За прогнозами, до 2050 року в містах будуть проживати 70% людей», - пише The Guardian, при цьому урбанізація асоціюється з «підвищеним ризиком хронічних розладів, більш вимогливим і стресовим соціальним середовищем і більш істотною соціальною нерівністю».

За словами А.Майер-Лінденберга, виявлення чинників міського життя, які викликають стрес, є наступним кроком у спробі зрозуміти вплив міського життя на психічне здоров'я. Такими факторами можуть бути соціальний поділ, шумовий фон і переповненість. У майбутньому ці дослідження може бути використано для складання рекомендацій для міського планування, вважає він.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі