Відроджувати Десятинну церкву будуть на новому місці

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Відродження Десятинної церкви буде проводитись не на фундаменті древньої Десятинної церкви, а в стороні від нього. Про це повідомив головний архітектор Києва Сергій Целовальник.

«Разом з керівником робочої групи Юрієм Мірошниченком та архімандритом Гедеоном я побував з макетом всього дитинця і пропозицією можливого зведення храму поруч із фундаментом у Блаженнійшого митрополита Київського і всія України Володимира (Сабодана). Я пояснив йому, що не можна ставити церкву на фундаменті, і Володимир благословив значний зсув нового храму з цього місця», - повідомив С.Целовальник.

Головний архітектор столиці підкреслив, що конкурс на благоустрій території біля Національного історичного музею не передбачає швидкий початок будівництва, а проводився лише на створення концепції, яка ,загалом кажучи, ні до чого не зобов'язує, і не дає можливість починати будівництво.

Він додав, що ще має бути сформульовано і затверджено програму того, що ми робимо.

С.Целовальник зазначив, що мова йде не про храм або монастир, а про комплекс кремля, дитинця, в якому має бути проведено музеєфікацію залишків фундаменту Десятинної церкви, організовано місця для виконання туристичних функцій, відправлення релігійних потреб і протокольних заходів, пише kievpress з посиланням на газету «Вечірній Київ».

Нагадаємо, що 19 травня конкурсна комісія щодо визначення подальшої долі залишків фундаменту Десятинної церкви у Києві визначила двох переможців конкурсу. Один з проектів, автором якого є Андрій Миргородський, передбачає накриття залишків фундаменту Десятинної церкви «скляним хрестом» та спорудження невеличкої каплиці, другий (автор Ольга Кругляк) передбачає будівництво великої середньовічної церкви.


26 травня біля фундаменту Десятинної церкви невідомі особи розвантажили будівельні вагончики. Головний архітектор м. Києва Сергій Целовальник стверджує, що вони призначені для «археологів».

Голова постійної комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Брігинець вважає, що до початку будівельних робіт на території Десятинної церкви може бути причетний О.Попов.

3 червня екс-президенти Віктор Ющенко та Леонід Кравчук написали спільний лист президенту України Віктору Януковичу з проханням взяти під особистий контроль ситуацію, що склалася навколо Десятинної церкви.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі