Данилишин: Рівень олігархізації української економіки перевищує 70%

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Однією з основних економічних і структурних диспропорцій, які накопичилися в українській економіці ще до початку світової фінансової кризи і лише загострилися в 2009-2010 роках, екс-міністр економіки, академік НАН України Богдан Данилишин називає критичний показник рівня олігархізації економіки.

Про це він пише у своєму матеріалі "Шлях розвитку - тільки через згоду" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".

За його словами, критичний показник рівня олігархізації економіки України (концентрації основних структуроформуючих сфер під контролем кількох ФПГ) перевищує 70%. "Такого немає у жодній цивілізованій країні світу. За роки незалежності з України у чотири-п'ять разів більше вивезено коштів, ніж вкладено в неї різними шляхами", - пише Б.Данилишин.

Як показують дослідження вчених НАН України, відзначає екс-міністр, за останні 15 років відбулася стрімка стратифікація в минулому однорідного суспільства. "Хибний шлях приватизації викликав формування власника, націленого на примноження багатства не внаслідок відтворювального виробничого процесу, а в результаті нових перерозподільних актів, у тому числі з джерел державного бюджету", - підкреслює Б.Данилишин.

Нечисленна група привласнила значну частину суспільного багатства, а більшість змушена працювати за мізерну заробітну плату, яка не тільки не дозволяє придбати житло, автомобіль тощо., але і не забезпечує нормального відтворення робочої сили, а отже, не зацікавлює у результатах праці, констатує екс-міністр. "Отже, поряд з неефективним власником став неефективним працівник", - резюмує він.

У той же час, заробітна плата не стала рівнем оцінки праці, а її продуктивність далека від існуючих потреб. Сформовані стереотипи поведінки власника і робітника, дуже далекі від потреб налаштування ефективного виробництва. Це є однією з найбільш фундаментальних проблем організації економіки, яка вкрай важко піддається вирішенню, пише Б Данилишин.

Детальніше читайте у свіжому номері ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі