З 25 можливих сценаріїв зміни транзиту російського газу 15 є сценаріями нестабільності потоків

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Фактично ухиляючись від економічно обгрунтованих пропозицій української сторони переглянути умови далеко не рівноправної газової угоди від 19 січня 2009 року, російська сторона намагається використовувати фактори часу і ціни, розраховуючи на максимальну ефективність застосування «газового тиску» і велику зговірливість Києва у міру наближення зими.

Про це у своїй статті для ZN.UA пишуть експерт Центру «Номос» Михайло Гончар і юрист-міжнародник Максим Алінов.

А в разі подальшого опору планам вступу України до Митного союзу або передачі української газотранспортної системи під контроль «Газпрому» Росія, на думку експертів, буде прагнути припинити під будь-яким приводом подачу газу для українських споживачів, а транзит по максимуму від можливого перенаправити через першу нитку «Північного потоку» і Білорусь.

До того ж до кінця року німецькі союзники Кремля завершать введення в експлуатацію газопроводів OPAL і «Газель». Таким чином, нова трубопровідна інфраструктура буде підготовлена ​​до початку масштабних маніпуляцій газовими потоками в Європі з боку «Газпрому».

Виконаний нами матричний аналіз імовірних сценаріїв зміни транзиту російського газу показує, що 15 з 25 можливих сценаріїв є сценаріями нестабільності потоків, при цьому 5 сценаріїв мають критичний характер. На думку авторів, саме це й потрібно російській стороні, оскільки нестабільність транзитних потоків дестабілізує цінову ситуацію на ринку газу (у тому числі європейському). І призводить, природно, до зростання цін.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Михайла Гончара і Максима Алінова «Газовий натиск зі Сходу».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі