Експерт: Зростання економіки України виглядає занадто хитко

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Зростання економіки України цього року не базується на фундаментальних змінах, а тому виглядає занадто неоднозначно.

Про це пише для ZN.UA в своїй статті «Економіка Україна на старті другого півріччя: поточна ситуація і перспективи» начальник відділу аналізу та досліджень «Райффайзен Банк Аваль" Дмитро Сологуб.

Зокрема, аналізуючи зростання ВВП України на 5,3%, експерт відзначив, що у разі збереження таких темпів зростання повернення до докризового рівня виробництва відбудеться не раніше 2012-2013 років. Крім того на зростання ВВП вплинуло подорожчання на світових ринках цін на метал, яке виникло через світову нафтову кризу.

«Таким чином, попри те, що наша країна є нетто-імпортером енергоресурсів, підвищення нафтових цін позитивно впливає на темпи зростання української економіки. Однак така залежність має і зворотний (негативний) вплив, що й було продемонстровано 2008 року», - зазначив експерт.

На думку Д. Сологуба, зростання податкових надходжень на 44% пояснюється не тільки зростанням економіки, але і низькою базою порівняння щодо політично нестабільного 2010 року. Крім того, на вплив платежів до бюджету вплинула зростаюча інфляція.

«Якщо ж порівнювати з планом доходів бюджету за звітний період, то значного перевиконання планових показників не спостерігається - в січні-квітні 2011 року доходи загального фонду держбюджету становили 104% від плану», - відзначає аналітик.

Щодо позитивного платіжного балансу, то він був досягнутий в основному за рахунок припливу капіталу за статтею «інший капітал». Близько 2,5 млрд дол з цієї суми становить аванс «Газпрому» за послуги з транзиту газу.

Невпевненості на курсових ринках, на думку Д. Сологуба, додає і те, що «нез’ясовно високим залишається попит на готівкову іноземну валюту, чиста купівля якої в січні-травні ц.р. сягнула 5,65 млрд. дол. (удвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року) ... Судячи з усього, є й інші причини збереження такого високого попиту на готівкову валюту. Наприклад, це може бути пов’язано з активізацією тіньових операцій», - припустив експерт.

Сологуб вважає, що без проведення структурних реформ Україна приречена постійно потрапляти в кризові ситуації.

«Відповіддю на всі ці виклики мали стати обіцяні структурні реформи, без яких повторення кризи 2008-2009 років є лише питанням часу, незалежно від того, як розвиватиметься світова економіка», - пише аналітик.




Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі