Правозахисники: З початку року у відділеннях міліції загинуло 26 осіб

Поділитися
За даними Харківської правозахисної групи, за перше півріччя поточного року в установах Міністерства внутрішніх справ загинуло 26 людей.

"Відомо, що в 2010 році в установах міліції загинула 51 людина, в 2009 році - 23 людини, а на 20 червня 2011 року вже маємо 26 загиблих", - сказав сьогодні на прес-конференції в Сімферополі, присвяченій міжнародному дню захисту жертв катувань, співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

При цьому він також зазначив, що за останні півтора року в Україні загострилася ситуація з тортурами і поганим поводженням з громадянами в установах міліції. Посилаючись на дані проведених Харківською правозахисною групою соціологічних досліджень на національному рівні, Є. Захаров повідомив, що оціночне число постраждалих від незаконного насильства в міліції в 2009 році склало 604 тис осіб, а в 2010 році ця цифра склала вже 790 тис осіб.

Також у зв'язку зі збільшенням тортур у правоохоронних органах, за словами Є. Захарова, збільшилася кількість звернень українських громадян до Європейського суду з прав людини, який вже прийняв кілька десятків рішень щодо порушення в Україні ст.3 Європейської конвенції із захисту від катувань.

При цьому велика частина рішень Європейського суду стосуються процесуального аспекту цієї статті, зокрема, відсутності ефективного розслідування заяв про катування і жорстоке поводження, які надходять від громадян у
органи прокуратури.

Крім того, громадяни скаржаться до Європейського суду з прав людини на умови утримання в деяких СІЗО України і в місцях позбавлення волі, що на думку, Європейського суду, є жорстоким поводженням, так само, як і ненадання медичної допомоги в пенітенціарних установах.



Як повідомив Є. Захаров, на даний час число людей, що містяться в 32 українських СІЗО, перевищує 40 тис осіб, при цьому особливо негативна ситуація спостерігається в Київському, Харківському, Донецькому, Дніпропетровському
і Сімферопольському СІЗО, які суттєво переповнені.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі