На вулицях сирійського міста Хама зібралося близько півмільйона людей

Поділитися
Близько півмільйона осіб вийшли на вулиці сирійського міста Хама, щоб взяти участь в антиурядових демонстраціях. Тим часом у місто прибув посол США, який висловив солідарність з мітингувальниками.

За відомостями правозахисників, у середу в Хамі зібралося понад 450 тисяч демонстрантів - це одна з наймасштабніших акцій протесту з моменту початку масових заворушень, що охопили Сирію близько чотирьох місяців тому.

Повідомляється також, що в передмісті Дамаску сили безпеки спробували придушити нічну демонстрацію проти президента Башара Асада, відкривши вогонь по учасниках акції. За даними агентства Reuters, в ході зіткнення вбито не менше чотирьох чоловік; багато хто отримав поранення.

Як повідомляє агентство Associated Press, посол США в Сирії Роберт Форд залишив Хаму в другій половині дня.

Напередодні сірійський МЗС заявив, що присутність Р.Форда в місті без належного дозволу влади є «Очевидним свідченням» намірів США «посилити напруженість в країні і поставити під загрозу безпеку і стабільність Сирії».

Тим часом у Вашингтоні офіційний представник Держдепартаменту Вікторія Нуланд також висловила солідарність з сирійськими демонстрантами. За її словами, Р.Форд планував залишитися в місті до п'ятниці, а американське посольство повідомило сірійський уряд про його візит.

Раніше сирійська активістка, що стежить за подіями в Хамі, повідомила, що в четвер з міста, побоюючись репресій, втекли десятки сімей. За її словами, місто оточене танками, а співробітники сил безпеки вже заарештували понад 100 осіб.

Активістка підтвердила інфомрацію, що надходила раніше, про те, що за останні кілька днів в Хамі були вбиті не менш ніж 25 чоловік, і ще понад 40 отримали поранення. Солдати прорвалися через імпровізовані загородження, споруджені мешканцями Хами після протестів минулого тижня.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав сирійський уряд припинити репресії і допустити в країну гуманітарних працівників, а також фахівців, які зможуть оцінити ситуацію в країні.

За оцінками правозахисних організацій, з середини березня в Сирії в сутичках із силами безпеки загинуло понад 1400 осіб. Влада країни стверджує, що за цей період терористи та ісламістські бойовики вбили кількасот працівників сил правопорядку.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі