Комунальників зобов'язали до кінця літа встановити лічильники на воду і тепло

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Уряд зобов'язав комунальні підприємства до кінця серпня встановити системи обліку ресурсів, які відпускаються споживачам - води і тепла. З урахуванням того, що зараз підприємства водопостачання оснащено такими пристроями всього на 30%, а теплопостачання - 23%, то до 1 вересня їм доведеться за свої кошти встановити 9 тис. лічильників на воду та 5 тис. - на тепло. Експерти прогнозують, що витрати на них доведеться закласти у вартість тарифів.

Уже з вересня Нацкомісія регулювання електроенергетики позбавлятиме ліцензій підприємства, що працюють без обліку теплової енергії і води, пише «Коммерсантъ-Украина».

За словами першого заступника голови МінЖКГ Григорія Семчука, стоїть завдання розпочати опалювальний сезон 15 жовтня так, щоб на кожному підприємстві вже стояли лічильники.

«Окрім того, до 2014 року ми повинні встановити лічильники на воду і тепло у житлових будинках, хоча Андрій Петрович Клюєв скоротив для нас термін до двох років. На ці цілі передбачено 3,3 млрд грн бюджетних коштів. Звіт щодо моделей та вартості технічного та комерційного обліку вже перебуває у Мінфіні", - повідомив Г.Семчук. Він уточнив, що в житловому фонді необхідно встановити 72,5 тис. лічильників.

Досі в Україні значна частина ресурсів відпускалася безобліково (як писало ZN.UA, жителі лише 43% будинків знають, скільки насправді вони споживають води і газу).

"Це пов'язано з тим, що центральні органи виконавчої влади вважали, що це питання має вирішуватися на місцях. І місцева влада розробляла приблизні нормативи обсягів витрат ресурсів, за якими і розраховувалися тарифи", - пояснив голова Спілки власників багатоквартирних будинків Олексій Кучеренко.

На його думку, уряду не вдасться за кілька місяців вирішити багаторічну проблему обліку води і тепла. Він прогнозує, що підприємства, які закуплять лічильники, автоматично закладуть витрати у тариф для споживача, оскільки у них немає інших джерел доходу. За словами директора ОКП "Полтаватеплоенерго" Володимира Чернявського, відсутність систем обліку викликано тим, що більша частина котелень побудована 30-40 років тому: "Тоді облік ресурсів не було передбачено. Щоб поставити у нас 72 лічильника, потрібно близько 3 млн грн. У нас немає іншого виходу, окрім як закласти ці гроші у тарифі, сподіваємося і на допомогу місцевої влади".

Учасники ринку сумніваються, що впораються з дорученням уряду, зізнавшись у безобліковому постачанні води і тепла тільки неофіційно. "Ми досі точно не знаємо, яку кількість тепла ми насправді відпускаємо споживачеві. Нам потрібно встановити кілька лічильників, вартість яких не менше 5 тис. євро кожен", - зазначив співробітник одного з ТКЕ Херсонської області. "Нам необхідно близько 12-13 тис. євро на купівлю одного приладу, а їх потрібно п'ять. Ми будемо змушені закладати їхню вартість в тарифи для населення", - повідомив співробітник водопостачального підприємства в Одеській області.

За словами учасників ринку, вартість лічильників для котелень варіюється від 900 до 10 тис. євро: лічильники діаметром 50 мм - для невеликих підприємств - коштують 700-900 євро, а вартість потужних приладів діаметром 250 мм і більше може перевищувати 10 тис. євро.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі