Пентагон має намір відповідати на кібератаки військовими діями

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Пентагон опублікував першу стратегію дій у кіберпросторі. Заявлено, що збройні сили США можуть відреагувати на серйозну кібератаку, у тому числі на об'єкти приватної інфраструктури, «пропорційними і виправданими військовими методами». Представники Міністерства оборони припускають, що «кібератаки будуть важливою складовою частиною конфліктів майбутнього».

Нову стратегію Пентагону засновано на п'яти принципах. По-перше, кіберпростір сприймається як звичайне операційне середовище - таке ж, як суша або повітряний простір. По-друге, пропонується використовувати нові системи захисту для мереж, що використовуються Міноборони. По-третє, робиться ставка на взаємодію з іншими федеральними органами і приватними компаніями США. По-четверте, передбачається активна співпраця з іноземними союзниками Сполучених Штатів. По-п'яте, пріоритетом названо вкладення у науково-технічні дослідження у цій сфері та підготовку фахівців.

Головною причиною створення кіберстратегії стало збільшення частоти і серйозності кібератак. Заступник міністра оборони США Вільям Лінн повідомив, що цього року в результаті кібератаки уряд однієї з держав отримав доступ до 24 тис. секретних файлів Пентагону. Постраждали деякі з «найбільш засекречених систем», у тому числі що мають відношення до систем спостереження і супутникового зв'язку.

В.Лінн не уточнив, уряд якої саме країни стоїть за діями хакерів, проте в минулому в організації деяких таких атак підозрювався Китай.

Варто нагадати, що минулого року Міністерство оборони створило нову військову структуру - кіберкомандування США.

Заступник голови об'єднаного комітету начальників штабів ВС США Джеймс Картрайт повідомив репортерам, що, на його думку, нова кіберстратегія недостатньо ефективна. Дж.Картрайт заявив, що необхідно розробити стратегію, що передбачає вживання більш рішучих заходів для того, щоб потенційні агресори зрозуміли, що їх чекає суворе покарання за спробу зламати комп'ютерні мережі уряду США.

Він сказав, що Пенгатон продовжує аналізувати юридичні прецеденти, якими можна було б керуватися в цьому відносно новому полі діяльності.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі