Влада готує цілковиту централізацію імпорту ліків

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Українська влада готує цілковиту централізацію імпорту ліків, чинить тиск на фармвиробників з метою отримання контролю над бізнесом або пайовою участю.

Зарубіжні й вітчизняні фармвиробники розуміють, що після того, як хтось один монополізує контроль за постачальниками і дистрибуцією, хтось один потім зможе і регулювати доступ на ринок. І буде визначати, хто має право на ньому працювати та на яких умовах. Для фармгалузі йти на поступки влади - значить наближати власну ліквідацію й втрачати саму можливість самостійної роботи.

Згідно з неофіційними коментарям учасників ринку, ситуація з контролем держзакупівель виглядає так. Усі фінансові потоки в цій галузі централізують у повному обсязі - як і в інших галузях економіки. Чинні механізми конкуренції повністю ліквідують. Усі держзакупівлі планують здійснювати під єдиним контролем, а кошти надходитимуть в одну кишеню.

Неприродний відбір, вилучення із сфери держзакупівель усіх інших компаній, крім «авторитетних», здійснює, за неофіційною інформацією, помічник міністра охорони здоров'я Андрій Ігнатов. Він був помічником і попереднього міністра Іллі Ємця, який намагався віддати контроль за держзакупівлями в руки своєму діловому партнерові Борису Литовському.

А. Ігнатов та Б. Литовський мали різні погляди на те, хто і як повинен здійснювати держзакупівлі. І. Ємець тривалий час не проводив тендери на закупівлю ліків, оскільки не міг домогтися підтримки з боку прем'єр-міністра Миколи Азарова. М. Азаров показав великі пізнання в галузі держзакупівель. Так трапилося, що І. Ємеця відправлено у відставку, тоді як А. Ігнатов залишився. І тепер, як кажуть фармацевтичні боси, щоб отримати добро на участь у тендерах, необхідно попередньо засвідчити свою повагу А. Ігнатову, який отримав неофіційний титул «наглядача».

Зазначимо, що завдання централізації держзакупівель полягає не в примітивному лобіюванні інтересів будь-якої компанії, а в управлінні всім фінансовим потоком, до якого на певних умовах визначають допущених операторів. Наразі такими операторами називають дві «авторитетні» компанії - «Людмила-Фарм» і «Альба України».

Детальніше читайте у свіжому числі «Дзеркала тижня. Україна» у статті Юрія Бутусова «Лікарю, зцілися сам!»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі