Громадські організації України зможуть входити до будь-якого СІЗО, аби зафіксувати тортури

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
В Україні буде створено громадську комісію при президенті щодо запобігання катувань.

Про це заявила урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська.

За її словами, на сьогоднішній день вже розроблено проект указу голови держави про створення спеціальної громадської комісії при Президентові України щодо запобігання катувань.

«Цій комісії буде надано повноваження і можливості заходити до будь-якого місця позбавлення волі для того, щоб перевірити стан дотримання прав особи, яка перебуває в цьому місці. Цій комісії буде надано можливість відповідно надавати всьому суспільству звіт про результати своєї діяльності», - повідомила В.Лутковська.

За її словами, також комісія матиме можливість надавати відповідні рекомендації Президентові України.

В.Лутковська повідомила, що до складу комісії увійдуть тільки представники громадських організацій.

«Звичайно, що у проекті указу ми не прописували складу цієї комісії. Але відразу було відзначено, що, по-перше, ця комісія складається виключно з представників громадських організацій. Там не буде представників прокуратури або пенітенціарної системи», - сказала вона.

У той же час, за словами В.Лутковської, вона запропонувала власну кандидатуру на посаду виконавчого секретаря комісії при Президентові щодо запобігання катувань.

«Єдине виключення, яке ми дозволили собі зробити, власне, я дозволила собі зробити, оскільки все одно повинен бути якийсь апарат, який буде забезпечувати діяльність цієї комісії. Після розмови з представниками правозахисних організацій в проекті указу ми відзначили, що виконавчим секретарем цієї комісії буде урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини», - зазначила вона.

Раніше співголова Харківської правозахисної групи, член правління Української гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров заявив, що за останні півтора року ситуація з катуваннями і поганим чи жорстоким поводженням в Україні посилилася. За даними експертів, оцінкова кількість постраждалих від незаконного насильства у міліції у 2010 році становила 780-790 тисяч осіб.

«Це означає, що кожні 40 секунд у міліції відбувається акт незаконного насильства. Відомо, що в 2010 році в установах міліції загинула 51 особа (у 2009 р. - 23 загиблих), а на 20 червня 2011 року вже налічуються 26 загиблих», - констатував Є.Захаров.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі