В Японії оприлюднено 3-річний план ліквідації аварії на "Фукусіма"

Поділитися
Оператор аварійної японської АЕС "Фукусіма-1" компанія Терса на засіданні спільної з урядом комісії вперше оприлюднила середньостроковий план ліквідації аварії строком на три роки.

План передбачає перехід до другого етапу ліквідації, протягом якого - від 3 до 6 місяців - буде завершено охолодження реакторів і, залежно від їх стану, буде розглянуто питання про зняття режиму готовності до евакуації з ряду районів навколо станції. У ході виконання всього середньострокового плану, розрахованого на 3 роки, компанія повинна буде витягти паливо з басейнів з ВЯП.

Прем'єр-міністр Японії Наото Кан, виступаючи в парламенті, дав позитивну оцінку підсумкам першого етапу, зазначивши, що "в чомусь він перевершив плани". При цьому головною проблемою залишається не до кінця завершена ціль щодо стабільного охолодження реакторів, оскільки система охолоджування і очищення води поки ще не вийшла на проектну потужність роботи.

У ході другого етапу заплановано довести температуру дна корпусу реакторів до температури нижче 100 градусів, що дозволить зняти загрозу повторних великомасштабних викидів радіації. На цьому етапі, як вважає компанія, в
межах станції вдасться знизити рівень радіації з нинішніх 1,7 мілізіверта на рік до 1 мілізіверта на рік.

Якщо все призначене на другий етап лікцідаціі буде виконано, фахівці почнуть розгляд питання про зняття обмежень з 20-кілометрової зони навколо станції.

Третій етап передбачає також і довгостроковий моніторинг здоров'я дітей префектури Фукусіма, а також початок робіт з дезактивації грунтів та територій навколо житлових будинків.

Землетрус 11 березня і наступне за ним цунамі призвели до зупинки подачі електрики на АЕС "Фукусіма-1", що викликало ряд аварій, що супроводжувалися витоком радіації у воду і грунт.

Близько 80 тисяч жителів були евакуйовані з 20-30 кілометрової зони навколо станції. В овочах, м'ясі, чаї та інших продуктах з префектури Фукусіма та інших районів почали виявляти підвищений вміст радіоактивних елементів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі