МОЗ анулював тендери, де запропонована ціна ліків була занадто низькою

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Твердження високопоставлених чиновників Міністерства охорони здоров'я про те, що акцепту не отримали тільки ті тендери, де була змова постачальників, а через це - і занадто високі ціни, - не відповідають дійсності

Про це у своїй статті в останньому номері ZN.UA пише Юрій Бутусов.

Зокрема, автор подає кілька прикладів неакцептованих тендерів, на яких фірми-переможці виставляли ціну, яка була значно нижчою, ніж у 2010 році.

7 червня відбувся тендер на закупівлю опотерапевтичних продуктів (фактор згортання 9) - номер оголошення 52631. На ньому перемогло Київське регіональне фармпідприємство, яке дало ціну на 39,72% нижчу, ніж ціна закупівель 2010 року. Джерела, близькі до керівництва підприємства, повідомили ZN.UA, що фактичну поставку було заблоковано МОЗ, договір розірвано.

Також 7 червня відбулося розкриття тендерних пропозицій з іншого тендера на закупівлю препаратів фактора згортання 9, номер оголошення 60554, - тут перемогла фірма «Лінк-Медітал», ціна виявилася нижчою на 39,93%. Джерела, близькі до керівництва підприємства, повідомили ZN.UA, що фактичну поставку було заблоковано МОЗ, договір розірвано», - пише Ю. Бутусов.


Така ситуація призвела до того, що в Україні розрісся тіньовий ринок ліків. Вони продаються в кілька разів дорожче і, крім того, вкрай низької якості.

«На чорному ринку пропонують переважно дешеві препарати російського виробництва, які значно поступаються якістю європейським лікам», - зазначив у коментарі ZN.UA глава правління всеукраїнського товариства гемофілії Олександр Шміло.

Нагадаємо, що кілька днів тому прем'єр-міністр України Микола Азаров пообіцяв «повідривати голови» тим чиновникам, які не провели закупівлі лікарських препаратів.

У міністерстві охорони здоров'я після цього запевнили, що незабаром тендери будуть проведені. Затримки, за їхніми словами, були викликані змовою постачальників з метою завищити ціни на препарати: «За деякими позиціями є змова основних постачальників лікарських засобів. Вони або взагалі не з’являються на торги, або подають явно завищені ціни», - заявила заступник міністра охорони здоров’я Галина Калішенко.

Раніше ZN.UA повідомляло про те, що в зв'язку з переділом ринку медичних тендерних закупівель, МОЗ за шість місяців поточного року не закупив жодної упаковки медпрепаратів.

Детальніше читайте в статті Юрія Бутусова «Лікарська криза. Кому відривати голови?» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі