Міністр охорони здоров'я: Гроші з лікарень мають піти на первинну допомогу

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Система медичної допомоги, коли гроші витрачаються не на первинну допомогу, а на стаціонар, не відповідає світовій практиці і має бути змінена.

Про це в інтерв'ю ZN.UA сказав новопризначений міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко.

«У нас основні кошти йдуть на другий і третій рівні, тобто на утримання стаціонару. А на первинну допомогу - до 10%, хоча світовий стандарт - 25-30%. Світова статистика показує, що приблизно 75% пацієнтів мають починати й завершувати лікування на первинному рівні. А в нас 43,5% хворих лікуються скрізь, хто де мо же, але не на первинному рівні. На це витрачаються чималі гроші, а ефект такий же, як і в «первинці», - сказав міністр.

За його словами, міністерство має намір змінити бюджетне планування, перевівши частину коштів від стаціонарів до первинної допомоги.

«На 2012 рік ми застосуємо програмно-цільове планування. Буде чотири програми фінансування - первинна допомога, вторинна, третинна і екстрена. Ми хочемо забрати трохи грошей у стаціонару, часто вони там без толку використовуються, а на «пер винку» віддамо 20%.», - поділився він планами.

Крім того А. Аніщенко вважає, що перегляду потребує система пільг, яка за останній час невиправдано розширилася.

«Але в нас є ще одна проблема - пільгова рецептура. Ми стільки дали пільг, що на їх забезпечення потрібні три держбюджети. Тому перш за все ми мусимо визначити пріоритети - це, звісно ж, діти і люди похилого віку. За кошти, виділені на первинну мед допомогу, ми повинні без оп латно забезпечити всім необхідним дітей до трьох років. На 50% за рахунок бюджету будуть забезпечені діти до шестирічного віку», - сказав він.

Головною метою фінансових реформ А. Аніщенко вважає повернення до доступної медицини.

«За розрахунками, близько 40% коштів, які витрачаються на меддопомогу, перекладаються на пацієнтів. Якщо в людини є якісь гроші - вона може заплатити. А якщо немає? У нас сформувалося майнове розшарування суспільства і намітилося розшарування за дос тупністю медичної допомоги. Ад же доступна меддопомога - це не відстань від вашого будинку до лікарні. Це означає, що кожен житель, незалежно від доходів, може отримати якийсь гарантований мінімум медичної допомоги», - підсумував міністр.

Повний текст інтерв'ю Ольги Скрипник з міністром охорони здоров'я Олександром Аніщенко «Легко сказати, але важко зробити» читайте в останньому номері "Дзеркала тижня. Україна".
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі