Янукович дав добро на мільйонні позови проти журналістів

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Президент Віктор Янукович 28 липня підписав закон "Про судовий збір" (№3674-VI), який серед іншого скасовує норму про обмеження відшкодування моральної шкоди у позовах, зокрема, проти журналістів. Про це повідомляють в Інституті медіа права.

Так, було скасовано норму законодавства, яку було введено після парламентських слухань щодо стану свободи слова 2003 року. Тоді змінами до урядового декрету «Про державне мито» було встановлено пропорційний до ціни позову розмір мита за позовами про відшкодування моральної шкоди, а саме 10% до найбільших позовів.

Така система забезпечувала сплату позивачем мита в розмірі 100 тис. грн при поданні позову проти журналіста чи ЗМІ з вимогою відшкодувати мільйон гривень, зазначається у повідомленні.

«Такі зміни зупинили хвилю позовів про відшкодування моральної шкоди, які часто призводили до закриття газет та інших ЗМІ», - наголошують в Інституті медіа права.

Натомість підписаний В.Януковичем закон встановлює, що для позовів про відшкодування моральної шкоди розмір збору становить 1% ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати.

«Це означає, що сплативши у листопаді 2011 році 2955 грн збору особа може висувати мільйонні позови проти ЗМІ та журналістів, що опублікували незручну для позивача статтю», - пояснюють в Інституті.

Закон набуде чинності з 1 листопада 2011 року.

Нагадаємо, у той же час, як пояснили нещодавно у Генпрокуратурі, кримінальні справи за статтею 171 Кримінального кодексу (перешкоджання журналістській діяльності) прокуратура порушує неохоче тому, що не має досвіду розслідування таких справ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі