Офіційні звання Героїв Шухевичу і Бандері може повернути тільки Верховний суд

Поділитися
Офіційні звання Героїв Шухевичу і Бандері може повернути тільки Верховний суд
Рішення Вищого адміністративного суду України (ВАСУ), що стосуються позбавлення звань Героїв України головнокомандуючого УПА Романа Шухевича та лідера ОУН Степана Бандери можуть бути оскаржені у Верховному суді, вважають у Міністерстві юстиції України.

«Я думаю, це неприпустимі речі, якщо ми будемо зараз давати оцінку судовим рішенням. За Конституцією у нас рішення судів обов'язкові до виконання, і в нас є виключно процесуальний шлях їх оскарження. Якщо мова йде про рішення Вищого адміністративного суду, тобто єдиний процесуальний шлях - оскаржити рішення спеціалізованого суду у Верховному суді за винятковими обставинами», - сказала виконуюча обов'язки міністра юстиції Інна Ємельянова по закінченню засідання Кабінету міністрів України в середу, 3 серпня.

Відповідаючи на питання, чи мав право третій президент України (2005-2010) Віктор Ющенко присвоювати звання Героїв України людям, які жили в минулому столітті, вона зазначила, що закон не дає чітких критеріїв визначення цього. «Закон не визначає у нас чітких критеріїв, чи були це люди, які на сьогоднішній день живуть, або ж це померлі люди», - зазначила І.Ємельянова.

Нагадаємо, що ВАСУ у вівторок, 2 серпня, залишив чинним рішення Донецького окружного адміністративного суду від 2 квітня 2010 року та ухвалу рішення Донецького апеляційного адміністративного суду від 23 червня 2010 року, якими визнано незаконним указ В Ющенка від 20 січня 2010 року про присвоєння С.Бандері звання Героя України. Крім того, колегія суддів ВАСУ не задовольнила касаційні скарги В.Ющенка і сина Р.Шухевича Юрія Шухевича на рішення Донецького апеляційного адміністративного суду про визнання незаконним президентського указу про присвоєння звання Героя України Р.Шухевичу у жовтні 2007 року.

29 жовтня 2009 року Донецький окружний адміністративний суд відмовив професору Донецького національного медичного університету А.Соловйову у задоволенні позову, яким він оскаржив указ президента про присвоєння звання Героя України Р.Шухевичу. Проте 21 квітня 2010 року Донецький апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу Соловйова і визнав указ незаконним. Раніше, 2 квітня 2010 року той же Донецький окружний адміністративний суд позбавив С.Бандеру звання Героя України,
ґрунтуючись на факті, що той не був громадянином України.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі