Росія буде рятувати свій ринок зерна від падіння "зерновим ломбардом"

Поділитися
© Getty Images
Російська влада має вжити термінових заходів щодо утримання ринку зерна від подальшого падіння, у тому числі ввести механізм "зернового ломбарду", заявив глава Російського зернового союзу (РЗС) Аркадій Злочевський.

На думку А.Злочевського, на сьогоднішній день головна проблема внутрішнього ринку - це дуже динамічне падіння внутрішніх цін на зерно. За останні два тижні липня ціни на зерно впали в середньому на тисячу рублів у тих регіонах, де йде його збір.

"Це тривожний сигнал, ми ризикуємо піти у серйозні збитки вже на етапі збирання врожаю, - сказав він. - Це падіння навіть не зупиняє ріст світових цін на зерно, збільшення продажу на експорт не зміцнює наші внутрішні ціни".

Як зазначив глава РЗС, селяни не отримають вигоди і від експорту зерна, оскільки маржа залишається в експортерів. У даний час вона становить 15-20 доларів з тонни.

"Для селян це ролі не грає, оскільки внутрішня ціна падає", - зазначив він. У такій ситуації необхідно включити механізм закупівельних інтервенцій і доповнити його заставними операціями, вважає А.Злочевський.

Ці операції він називає "зерновим ломбардом", оскільки вони не вписуються в класичне розуміння заставних операцій.

"Ми пропонуємо наступну систему: банк фінансує агента із закупівель зерна з правом зворотного викупу, - сказав він. - Цим агентом повинна стати Об'єднана зернова компанія".

Механізм "зернового ломбарду" передбачає, що сільгоспвиробник продає державі зерно за фіксованими цінами, але через певний період, встановлений у договорі, може викупити це зерно і продати його на ринку, якщо кон'юнктура буде кращою. Таким чином, виробник отримує можливість отримати додаткову вигоду з росту цін на ринку. Якщо ж він не заявить свої права на зерно до встановленого терміну, то воно залишається у держави в інтервенційному фонді.

Злочевський вважає, що обсяг зерна, закупленого "в ломбард" може скласти до 2 млн тонн. При цьому він нагадав, що у даний час в інтервенційному фонді вже є до 6,7 мільйона тонн зерна.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі