Незважаючи на погіршення життя, до рівня бідності кінця 90-х українцям ще далеко

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Незважаючи на падіння рівня життя останнім часом, число українців, яким не вистачає грошей навіть на їжу (17,5%), все ще в три рази менше, ніж наприкінці 1990-х (52%).

Про це сказав в інтерв'ю ZN.UA директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто.

«Пік бідності в українському суспільстві був 1998 року. Тоді 52% населення визнавали, що їм бракувало грошей навіть на їжу. Але під час кризи українці навіть не наблизилися до цього показника: спочатку вони «проживали» свої запаси, а у квітні 2009 року вийшли на якийсь максимум бідності (20,8% тих, кому бракує грошей навіть на їжу). У грудні 2010 року на їжу не вистачало 13,7% опитаних, а на березень 2011-го їх побільшало до 17,5% (через недавнє підвищення цін)», - повідомив соціолог.

За даними КМІС,, кількість тих, кому не вистачає на їжу, за минулих півроку зросла до 17,5%, водночас знизилася (з 7,1 до 4,9%) кількість тих, хто може дозволити собі купувати деякі дорогі речі (такі як телевізор або холодильник), але не може купити все, що захоче. А кількість тих, хто може купити все, що захо че, зменшилася з 0,2 до 0,1%.

«Теоретично ситуація мала б покращитися, оскільки уряди багатьох країн заявили про вихід із кризи та про певне зростання (в Україні - чотири відсотки). Але зростання цін у нашій країні вдарило по всіх. Ті, хто може дозволити собі дорогі покупки, приблизно відповідають середньому класу, а він у нас нестійкий. Зсув у бік бідніших стався практично по всіх категоріях», - констатував В. Паніотто.

Детальніше читайте в інтерв'ю Ірини Кириченко з Володимиром Паніотто в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі