Клюєв розпорядився зруйнувати схему продажу українського лісу через офшорку

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв розпорядився упорядкувати механізм реалізації необробленої деревини, виключивши можливість її продажу не через аукціони.

Про це йдеться в розпорядженні віце-прем'єр-міністра, текст якого має DT.UA.

Згідно з цим розпорядженням, Мінекономрозвитку, Міанагрополітики, Держлісагенство, Мінпромполітики та Урядовий уповноважений з питань дерегуляції повинні створити механізм продажу необробленої деревини виключно на біржі шляхом проведення аукціонів (включно з електронними торгами).

Крім того, вони зобов'язані розробити методику формування стартової ціни та забезпечити проведення аукціонів, перш за все, для вітчизняних виробників продукції з деревини.

Також, згідно з розпорядженням, Мінфін і Держмитниця зобов'язані посилити контроль за експортними операціями, даючи дозвіл на вивезення за кордон лісоматеріалів, придбаних виключно на аукціонах.

Нагадаємо, що раніше опубліковано журналістське розслідування, яке виявило, що близько третини всієї деревини українських лісгоспів проходить не через аукціони, а за посередництва кіпрського офшору Eloderio Ltd.

«Окрему увагу представники офшорної компанії приділяють цінним і рідкісним породам. Їхня закупівельна ціна в Україні в 15-20 разів менша тієї, за яку потім сировину продають в Європі. Шалена різниця осідає в кишенях цілої мережі посередників», - писала в своєму розслідуванні «Економічна правда».

Директор одного з державних лісгоспів повідомив тоді журналістам, що Державне агентство лісових ресурсів, яким керує Віктор Сівець, змушує заготівельників продавати офшору дерево за заниженими цінами.

«"Елодеріо" скуповує в нас дубовий пиловник вищого сорту, а проводить його в документах як перший сорт... Лише на нашому лісгоспі вони так заробляють 3 мільйони гривень, а таких лісгоспів в Україні - понад 300. Хто відмовлявся продавати через посередника, тих звільнили. Хто скаржився - також», - сказав директор.

За даними джерел, директор Eloderioе - брат водія Віктора Сівця. Після виходу публікації Державне агентство лісових ресурсів звинуватило журналістів у заангажованості, тим не менш не надавши жодного пояснення.

У 2009 році Віктор Сівець був заступником мера Києва Леоніда Черновецького та керував київським штабом кандидата Януковича.

Щороку українська лісова галузь продає деревини на 4 мільярди гривень.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі