"Талібан" присвоїв 360 млн доларів з казни США

Поділитися
© prochurch.info
Бойовики руху "Талібан" і пов'язані з ним організації отримали приблизно 360 мільйонів доларів із коштів, які США перераховували на підтримку транспортної інфраструктури в Афганістані.

Як повідомляє Associated Press, до таких висновків дійшла спеціальна комісія під керівництвом генерала Девіда Петреуса, яка почала розслідування в 2010 році.

Гроші потрапили до екстремістів і кримінальних елементів через високий рівень корупції в Афганістані - для безпечного здійснення вантажних перевезень у країні американським військовим і їх підрядникам доводилося домовлятися про співпрацю з місцевими польовими командирами.

Як приклад подаються дані про людину на прізвисько Рухалла, який контролював шосе між Кабулом і Кандагаром. Він отримав від транспортної компанії-субпідрядника 1,7 мільйона доларів за 2009 і 2010 роки. Всі конвої, які відмовлялися користуватися послугами охоронців Рухалли, потрапляли під загрозу знищення або захоплення. Розслідування показало, що Рухалла неодноразово брав участь у бойових операціях проти "Талібану" на боці США і союзників, однак при цьому не гребував платити талібам, якщо того вимагали його особисті інтереси.

Перші результати розслідування були опубліковані в липні 2011 року. Тоді йшлося про суму 7,4 мільйона доларів з 600 мільйонів, які до того моменту американці перерахували на логістику в Афганістані. Коментуючи перші результати, представник Пентагону полковник Дейв Лейпан заявив, що дані про витік перебільшені. При цьому наприкінці червня 2011 року, конгресмен від Демократичної партії США Джон Тірні опублікував доповідь, що свідчив про корупційний характер програми Host Nation Trucking, в рамках якої здійснюється робота з підрядниками в Афганістані.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі