У Росії припинили запуски ракет-носіїв «Союз» через падіння вантажного корабля "Прогрес М-12М»

Поділитися
© Віктор Бар'яхтар
Космічні запуски з використанням ракет-носіїв «Союз» тимчасово призупинено через невдалий запуск вантажного корабля "Прогрес М-12М" із Байконура.

Ракета-носій «Союз-У» з космічною вантажівкою «Прогрес М-12М» стартувала 24 серпня з космодрому Байконур (Казахстан). Під час польоту ракети-носія на ділянці роботи третього ступеня (на 325 секунді), за попередніми даними, сталося порушення роботи рухової установки, що призвело до її аварійного відключення. Уламки космічної вантажівки, які не згоріли в щільних шарах атмосфери, впали в Республіці Алтай. Жертв і руйнувань на землі немає.

Влада поставила заслони на підступах до ділянки лісу в Республіці Алтай, де впали уламки космічної вантажівки "Прогрес".

Район падіння уламків визначили напередодні ввечері очевидцы візуально, тому похибка може становити десятки кілометрів. Тайга важкопрохідна, й потрапити на місце інакше, як повітрям, неможливо.

Вантажівка мала доставити на борт продукти харчування та воду для екіпажу. «Прогрес М-12М» віз на МКС, зокрема, зелені яблука, лимони, апельсини, цибулю й часник. Крім того, на борту вантажівки були книги, подарунки, паливо в баках системи дозаправки, медичне обладнання, білизна, засоби особистої гігієни, а також устаткування для наукових експериментів, що здыйснюють на МКС. «Прогрес» також віз вантажі для американського сегменту станції, зокрема продукти харчування та засоби санітарно-гігієнічного забезпечення. Сумарна маса всіх вантажів - 2,67 тонни.

Це перша аварія космічної вантажівки "Прогрес» за всю історію її польотів. Кораблі цього типу експлуатують із 1978 року, й їх спеціально розроблені для обслуговування орбітальних станцій.

Тим часом це вже четверта аварія російських космічних апаратів за останні півроку.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі