Експерти прогнозують слабке зростання світової економіки найближчі в 10 років

Поділитися
Світова економіка в найближче десятиліття зростатиме на 3% у рік, а розвинені країни покажуть зростання ВВП тільки на 1% у рік. Таку думку висловили експерти на круглому столі в Національній асоціації учасників фондового ринку «Криза і економіка» в Москві.

«Насичення економіки грішми ринку не допомогло. Друкування грошей дозволяє уникнути глибшої рецесії, як ми бачили в кінці 2008 - початку 2009 років, але не може стимулювати зростання економіки. Гроші все одно пішли в облігації й золото. Можна зробити висновок, що в найближчі роки економіка розвинених країн буде розвиватися по японському сценарію - зростання в 1% на рік, максимум 1,5%», - вважає головний економіст компанії «Трійка Діалог» Євгеній Гавриленков.

Експерти зійшлися на думці, що рецесія світовій економіці не загрожує, оскільки надруковано й триває друкування великого обсягу грошей. Однак хвилі падіння фінансових ринків відбуватимуться, як це трапляється в кожну кризу. «Але ця криза все-таки відрізняється від інших по ряду параметрів», - сказав директор фонду «Центр розвитку фондового ринку» Юрій Данилов. Так, за його словами, «підбадьорення» ринку шляхом емісії грошей перестало досягати своєї мети.

Крім проблем економічного характеру, розвинені країни стикаються з іншою проблемою - політичною кризою, яка заважає їм оперативно приймати непопулярні заходи для виходу з фінансової кризи. «Зараз у багатьох країн рівень боргу зрівнявся з річним ВВП. Більш зрілі демократії, такі як Італія, підуть на скорочення витрат, а менш зрілі, як Греція - ні, що може призвести до дефолту», - вважає Ю. Данилов.

Головний економіст Deutsche Bank у Росії Ярослав Лісоволик відзначив й іншу небезпеку для єврозони - існування ефекту доміно. «Ми бачили, як проблеми невеликих країн, таких як Греція і Португалія, перекидаються на інші країни в результаті неефективної координації дій влади», - сказав він.

Поки розвинений світ житиме з низькими темпами зростання, драйверами зростання можуть стати країни азіатського регіону. Як пояснив Є. Гавриленков, у зв'язку з триванням роботи друкованого верстату в США, долар, швидше за все, продовжуватиме слабшати. «Це буде означати зростання вартості сировини, що, з одного боку, загальмує зростання світової економіки, яке становитиме 3% у найближче десятиліття», - сказав він. При цьому, застерігає Є. Гавриленков, не варто багато чого чекати від економік азіатських країн. «Наприклад, Китай, може і не стати драйвером зростання. У нього є свої диспропорції в економіці, до того ж велика країна не може рости постійно», - зазначив він.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі