Колишній радник Путіна радить Україні не піддаватися на шантаж Росії

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© news.pn
Для того щоб Україна стала незалежною не лише де-юре, але і де-факто, вона має бути сильною - економічно, внутрішньо і зовнішньополітично, і не йти на поводу в тих, хто шантажує і погрожує.

Таку думку в інтерв'ю ZN.UA висловив колишній радник російського президента Володимира Путіна, а нині науковий співробітник Інституту Катона (США) Андрій Ілларіонов.

Зокрема, відповідаючи на питання, чи здатне російське політичне керівництво втілити в життя свої погрози початку повномасштабної торгової війни між Україною і РФ через небажання офіційного Києва вступати до Митного союзу, А. Ілларіонов підкреслив:

«Якщо російське керівництво вирішило шантажувати українське для того, щоб змусити Україну вступити в Митний союз, то можна сказати лише одне: не слід піддаватися шантажу. Ні в особистому житті, ні в житті країни цього робити не слід».

Колишній радник президента В. Путіна зазначає, що приклади подібних дій РФ щодо Грузії, Молдови, Білорусі, країн Балтії, та й самої України однозначно показують: так, здатне. «Чи приведе шантаж, реалізація погроз до бажаних результатів? А от це - не очевидно. Результат значною мірою залежить від політичної зрілості українського керівництва, його здатності чи неготовності піддаватися на шантаж», - говорить він і додає, що поки українське керівництво в своїй політиці враховувало всі побажання своїх московських друзів.

Він нагадує, що невелика Грузія, володіє економічним і фінансовим потенціалом раз у 20 меншим, ніж Україна, але має політичне керівництво з характером, виявилася не лише здатною протистояти тиску Росії, а й обертати цю блокаду на свою користь.

«Враховуючи регулярно озвучувані російським керівництвом погрози, зрозуміле прагнення значної частини українського суспільства одержати захист у рамках впливових міжнародних організацій, включаючи ЄС і НАТО, які сприймаються як противага в разі реалізації силового сценарію з боку російських імперських кіл.

При цьому Економічна інтеграція Західної Європи здійснювалася на добровільній основі. Тому, якщо під виглядом нібито інтеграції починають викручувати руки, шантажувати і погрожувати, то така інтеграція ні Україні, ні будь-якій державі точно не потрібна», - упевнений експерт.

«За рівних умов Україна могла бути і в Митному союзі, і в ЗВТ з ЄС. Якщо обидві організації будуються на принципі добровільності, одне не має суперечити іншому. Якщо ж вступ в одну організацію є добровільним, а в іншу - ні, то важко зрозуміти, навіщо йти в цю іншу. Не слід іти на поводу в тих, хто шантажує і погрожує», - вважає А. Ілларіонов.

Повний текст інтерв'ю Володимира Кравченка з Андрієм Ілларіоновим читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі