У Білорусі закрили справи ще кількох опозиціонерів

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Правоохоронні органи Білорусі закрили кримінальні справи на декількох представників опозиції, які було порушено у зв'язку з торішніми акціями протесту.

Влада припинила кримінальне переслідування одного з лідерів опозиції Анатолія Лебедька і журналістки Наталії Радіної. Тепер повідомляється, що закрито також справи на колишнього кандидата у президенти Григорія Костусєва, лідера організації «Молоді демократи» Олега Корбана, а також опозиційного активіста Олександра Арестовича, який під час торішніх президентських виборів працював у передвиборчому штабі Миколи Статкевича (одного з кандидатів у президенти від опозиції).

Всі ці опозиціонери перебували на волі. Деяк
их з них (Наталія Радіна, Анатолій Лебедько) після розгону грудневих мітингів було арештовано і вони деякий час перебували під вартою (згодом їх звільнили під підписку про невиїзд). Колишнього кандидата у президенти Григорія Костусєва було затримано у ніч на 20 грудня (після мітингів у Мінську), але відразу ж було звільнено.

Припинення кримінальних справ може розглядатися як сигнал, який офіційний Мінськ подає Заходу. Журналістка Наталія Радіна вважає, що влада таким чином починає «розпродаж політв'язнів» - послаблюють тиск на опозицію для того, щоб реабілітуватися в очах Заходу і отримати чергову порцію фінансової допомоги.

Нагадаємо, підозрюваними у кримінальній справі про масові заворушення
у Мінську в день виборів президента країни 19 грудня проходили 22 людини: сім кандидатів у президенти, двоє з яких поки залишаються на волі, а також політики, громадські діячі та журналісти.

27 квітня
у Мінську розпочався суд над екс-кандидатом у президенти Білорусі Андрієм Санніковим.

Лідера громадянської кампанії «Європейська Білорусь» звинувачували за 293-
ю статтею Кримінального кодексу Білорусі - організація масових заворушень. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Разом зі справою А.Саннікова розглядають справи молодіжних активістів Іллі Васил
евича, Олега Гнедчика, Федора Мірзаянова, Володимира Єременка, яких звинувачують в участі у заворушеннях.

Як повідомлялося, за офіційними даними, Лукашенко набрав на виборах 79,65% голосів виборців.

Міжнародне співтовариство не визнає результатів цих виборів.

19 грудня 2010 року на площі Незалежності у Мінську відбулися зіткнення представників опозиції з бійцями ОМОНу. Акція опозиції була жорстоко придушена спецназом МВС і бійцями Внутрішніх військ РБ.

Після подій 19 грудня ЄС ввів низку санкцій проти офіційного Мінська. Брюссель, зокрема, вимагає звільнення політичних ув'язнених і покарання винних у застосуванні сили проти мирних демонстрантів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі