Шанс вирватися з кризи українським видавцям можуть дати електронні книги

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Електронних книг не треба боятися ані прихильникам традиційних паперових книг, ані бібліотекарям, ані видавцям. Більше того, розвиток напрямку дистрибуції високоякісних пристроїв для читання текстів у цифровому форматі може дати шанс українському книговиданню вирватися з кризи.

Таку думку про деякі тенденції книговидавництва в Україні в інтерв'ю ZN.UA висловила президент Львівського форуму видавців Олександра Коваль.

«Електронних книг не треба боятися ані прихильникам традиційних паперових книг, ані бібліотекарям, ані видавцям ... Не має значення, будуть читати І.Франка, Лі Бо чи Джоан Роулінг у паперовому варіанті або з монітора, головне - аби читали. Молодим людям і дітям вони подобаються, і цим ми повинні скористатися, щоб залучити молодь до читання», - вважає О.Коваль.

«Адже електронні книги можна завантажувати на свій пристрій для читання (а це може бути навіть мобільний телефон) усюди. І наявність у сільській місцевості книгарні вже не буде такою критичною, як зараз», - говорить експерт.

І додає: «Ще б питання авторського права залагодити...»

Президент Львівського форуму видавців повідомила, що цього року на форумі буде присутнім один з кращих американських експертів у галузі електронного книговидання, «який, сподіваюся, надихне наших видавців на розвиток цього напряму».

Говорячи про тенденції "книжкової справи" О.Коваль зазначає, що незважаючи на те, що скорочуються тиражі, все ж зростає кількість назв. «Головне, щоб зменшення тиражів не призвело до різкого підвищення цін. На жаль, така тенденція спостерігається. Люди менше купують, звідси тривожний симптом: закрилося близько десяти книжкових магазинів, причому не тільки у маленьких містах, але і в Києві», - нарікає експерт.

Разом з тим, відзначає він, учасники 18-го Форуму видавців налаштовані оптимістично: багато з них замовили великі стенди, що свідчить про зростання асортименту і, можливо, про стабільність фінансового стану видавців. З'явилися нові цікаві видавництва, які не побоялися зайнятися нашим не вельми прибутковим бізнесом під час кризи. «Це гарні знаки», - підсумувала О.Коваль.


Детальніше про сам львівський Форум та тенденції книговидавництва читайте у статті Катерини Константинової "Форум видавців: скорочуються тиражі, але зростає кількість назв" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" (№30 від 27 серпня 2011 р).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі