Власники АЗС не виключають підвищення ціни на А-95 до 11 грн за літр

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Учасники ринку не прогнозують різкого зростання цін на АЗС наступного місяця, а також не виключають дефіциту палива у зв'язку з поновленням з 1 вересня 2011 року дії підвищених ставок акцизного збору на нафтопродукти і можливим введенням мит на імпортне паливо.

Згідно з опитуванням учасників ринку, проведеним «Консалтинговою групою А-95», поновлення дії акцизу автоматично збільшить ціну дизельного палива до 9,75-10,00 грн за літр, бензину марки А-95 - до 10,65-11,00 грн за літр. У разі введення мит даний ціновий діапазон збільшиться ще на 1 грн за літр.

На думку директора ПП «Укр-Петроль» Андрія Томашука, зростання ставок акцизу почне коригувати ціни на АЗС вже через 3-4 дні після відновлення їх дії, а плавне підвищення роздрібних цін буде тривати до 20-25 вересня, і сумарне зростання може скласти 20 коп. за літр за дизпаливо і 50 коп. за літр за бензини.

Аналогічної точки зору дотримується і директор ТОВ «Нефтек Ойл» Антон Гродзіцький. На його думку, зростання цін складе близько 20-30 коп. за літр на всі марки. У той же час, за його словами, сьогодні учасників ринку більше хвилює можливе введення імпортного мита: «Українські НПЗ не в змозі повністю забезпечити ринок нафтопродуктів. Лисичанськ працює за толінговою схемою, Кременчук відпускає паливо тільки під одного учасника ринку, а Шебелинський ГПЗ я не враховую, оскільки він не є в повному розумінні слова нафтопереробним заводом. Про західноукраїнські НПЗ і Одесу з Херсоном можна не згадувати. Як у такій ситуації вони зможуть забезпечити заявлені Бойком 85% ринку?».

А.Гродзіцький підкреслив, що якщо сьогодні частка імпорту складає 50%, то її зниження до 15% призведе до дефіциту у розмірі близько 35% обсягів палива.

У свою чергу директор мережі АЗС «КЛО» Ігор Чернявський вважає, що якщо вартість нафти збережеться в межах 110 дол за барель, то до середини вересня роздрібні ціни підвищаться на 50-60 коп. внаслідок зростання акцизу. При цьому він додав, що якщо буде запроваджено мито на раніше анонсованому рівні, то ціни на АЗС автоматично зростуть на 1 грн за літр і більше.

Директор ЗАТ ВКФ «Христина» Владислав Петров прогнозує 50-копійчаний ріст цін у більшості мереж АЗС. Директор АТЗТ «Автотехсервіс» Борис Богайчук також вважає, що в разі набуття чинності з 1 вересня старих ставок акцизного збору зростання цін на АЗС на бензини має скласти близько 50-60 коп., на дизпаливо - 30 коп.

Керівник департаменту маркетингу ВАТ «Концерн Галнафтогаз» Василь Дмитрів прогнозує зростання цін на бензин на 50 коп., на дизпаливо - на 20 коп.

Зниження ставок акцизного збору до рівня 2010 року було ініційовано Міненергоугля у квітні ц.р. з метою стабілізації цін на нафтопродукти в умовах рекордних цін на нафту на світовому ринку. Термін дії знижених акцизів на бензин і ДП закінчується 1 вересня 2011 року.

Нагадаємо, на початку третьої декади серпня тему введення імпортного мита на ВООЗ нафтопродуктів знову підняв міністр палива і енергетики Юрій Бойко. 6 вересня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) проведе слухання в рамках розслідування щодо імпорту нафтопродуктів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі