Україна повідомила Москві, що хоче "трошки" відмовитися від російського газу

Поділитися
Президент України Віктор Янукович і президент Росії Дмитро Медвєдєв обговорять газові питання під час зустрічі в Душанбе 2 вересня.

Про це повідомив журналістам прем'єр-міністр України Микола Азаров в Києві у п'ятницю.

"Сьогодні президент України вилетів до Душанбе на саміт СНД. Буде зустріч з президентом Росії і цю тему ще раз буде піднято", - сказав він.

М.Азаров також повідомив, що Київ пропонує Москві провести переговори з уточнення об'ємів постачання газу, а також умов транзиту газу на 2012 рік.

"У нас є всі підстави запропонувати провести у Росії відповідно до міждержавної угоди (від 2004 року) переговори з уточнення умов і обсягів постачання та транзиту газу на 2012 рік", - сказав прем'єр України.

Зокрема, повідомив він, уряд вже надіслав листа на адресу уряду Росії, в якому виклав свої аргументи щодо газових питань. За словами М.Азарова вони полягають в тому, що відповідно до міжурядової угоди, ратифікованої Верховною Радою України і Держдумою Росії, яка набрала чинності в 2004 році, щорічні обсяги постачань газу, умови транзиту і ціна визначаються спеціальними міжурядовими протоколами.

"На превеликий жаль, із 2005 року це положення, що має силу міждержавної угоди, яка стоїть вище господарських контрактів і вище внутрішньодержавного законодавства жодного разу не виконувалося" - сказав прем'єр.

Тому, за його словами, Україна вважає, що контракт, який було укладено в січні 2009 року, суперечить принаймні тій частині цієї міжурядової угоди, яка стосується щорічних уточнень угод. Таким чином, на думку М.Азарова, в України є всі підстави запропонувати Росії провести такі переговори.

Нагадаємо, ZN.UA вже не один раз піднімало цю тему та докладно описувало і самі газові угоди, і наслідки їх порушення.

Як відомо, 31 серпня НАК "Нафтогаз України" подала заявку російському "Газпрому" на закупівлю у 2012 році 27 млрд куб. м природного газу.

22 серпня голова Міністерства енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко без уточнення деталей висловив упевненість, що в 2012 році країна зможе знизити споживання природного газу на 10 млрд куб. м.

Міністр також запевнив у готовності України протягом п'яти років збільшити видобуток власного газу з 20 млрд куб. м до 27 млрд куб. м і скоротити закупівлю газу у Росії до 12 млрд куб. м.

Внутрішньо споживання газу в Україні у 2010 році збільшилося на 11,2% - до 57,7 млрд куб. м. Одночасно країна у 2010 році збільшила імпорт природного газу на 35,7% - до 36,5 млрд куб. м, а в грошовому вираженні - на 17,7%, до $9,39 млрд.

Україна за півроку вже вибрала 3/4 річного плану постачань імпортного газу до країни в очікуванні збільшення контрактних цін. За підсумками першого півріччя обсяг постачань склав близько 28,5-28,8 млрд куб. м.

Згідно з газовими контрактами між російською і українською газовими монополіями, укладеними у січні 2009 року, "Нафтогаз України" з 2010 року планував купувати 52 млрд куб. м природного газу. При цьому у разі придбання менше 80% цього обсягу НАК все одно має заплатити за 80% зазначеного у контракті обсягу ("бери або плати", або take or pay).

Контракт передбачає зниження за домовленістю сторін контрактного обсягу закупівлі газу, максимум, на 20% (тобто до 41,6 млрд кубометрів), при цьому така угода повинна бути укладена до 1 липня року, що передує року закупівлі. З урахуванням умови "бери або плати" мінімальний обсяг закупівлі в такому випадку складає 33,3 млрд куб. м.

"Нафтогаз" і "Газпром" 21 квітня 2010 року підписали доповнення до контракту на постачання газу, згідно з яким українська сторона з 1 квітня 2010 року отримала знижку в ціні на газ, рівну величині зниження експортного мита при постачанні газу до України.

Пільгове мито при постачанні російського газу до України діє по 2019 рік включно. При контрактній ціні на газ нижче $333,33 за 1 тис. куб. м розмір мита буде дорівнювати нулю. Якщо ціна буде дорівнює або вища за $333,33, то мито буде визначатися як різниця 30% контрактної ціни і суми у $100.

Спеціальне мито діяло щодо 30 млрд куб. м газу, що постачається до України в 2010 році, і 40 млрд куб. м газу, які щорічно постачаються Україні з 2011 по 2019 рік. Обсяги газу, що перевершують цей показник, будуть обкладатися загальним 30%-вим митом на експорт газу з Росії.

Надана Україні знижка за газ буде враховуватися у збільшеній орендній платі за перебування Чорноморського флоту в Севастополі.

Як писало ZN.UA, раніше високопоставлений чиновник в Кабінеті міністрів повідомив, що Україна вже готова подати до міжнародного суду на «Газпром» через завищені ціни на газ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі