Глава НБУ прогнозує позитивне сальдо платіжного балансу за підсумками року в розмірі $ 0,5 млрд

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Національний банк України (НБУ) прогнозує, що в разі відсутності «занадто серйозних катаклізмів» на світових ринках, зведений платіжний баланс України за підсумками 2011 року буде позитивним, при цьому «плюс» складе близько $ 0,5 млрд.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю «Дзеркалу тижня. Україна» повідомив глава НБУ Сергій Арбузов.
Зокрема він заявив, що «абсолютно спокійно» ставиться до того, що в зв'язку з нинішніми подіями інвестори хвилюються по всьому світу, в тому числі і в Україні.
«Ми ретельно проаналізували ситуацію, платіжну позицію і різні можливі сценарії і чітко розуміємо, що якщо не стануться занадто серйозні катаклізми на світових ринках, наш зведений платіжний баланс буде позитивним. Плюс складе близько півмільярда доларів. Додатковий страховий буфер створюється хорошим рівнем валютних резервів, що знаходяться на рівні історичних максимумів і покривають 4,5 місяця імпорту майбутніх періодів», - зазначив глава НБУ.
При цьому С. Арбузов пояснив, що, незважаючи на те, що торговельне сальдо і поточний рахунок негативні, плюс по зведеному балансу буде забезпечено за рахунок фінансового рахунку.
«За нашими прогнозами, «мінус» поточного рахунку складе близько $ 4 млрд. за підсумками року. Але надходження за фінансовим рахунком його перекривають і навіть дають позитивне сальдо на $ 0,5 млрд», - висловив упевненість С. Арбузов.
«Платіжний баланс, від якого безпосередньо залежить курс, у нас урівноважений і залишається позитивним. Тому сьогодні немає підстав як для значної ревальвації, так і для девальвації гривні. Що буде наступного року - буде залежати від ситуації і прогнозів. Але нинішній рік - чітко позитивний. Тому різких коливань курсу не буде», - підсумував він.
Водночас нагадаємо, що відповідно до проспекту емісії єврооблігацій України, оприлюдненого в червні ц.р., НБУ прогнозував профіцит зведеного платіжного балансу України в 2011 році в розмірі $ 0,2 млрд, що в 25 разів менше, ніж за підсумками 2010 року ($ 5 , 03 млрд).
Керівник Нацбанку також відзначив, що НБУ сьогодні пртягом тижня зустрічається з представниками найбільших іноземних компаній, банків, інвестиційних фондів, що працюють з Україною і цікавляться нею. «Вони задають будь-які свої запитання, і на всі отримують відповіді. Розповідаю, що Національний банк робить і що збирається зробити. І ще жоден інвестор після нашої бесіди не сказав, що він чогось не розуміє», - говорить С. Арбузов.
Повний текст інтерв'ю Юрія Сколотяного з головою НБУ Сергієм Арбузовим читайте в свіжому номері газети "Дзеркало тижня. Україна".
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі