НБУ готовий пом'якшити грошово-кредитну політику

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Національний банк Україна (НБУ) має всі підстави і готовий зробити грошово-кредитну політику більш м'якою. Зокрема, в разі необхідності регулятор обіцяє дати банкам більше гривні для більш активного кредитування економіки.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю «Дзеркалу тижня. Україна» повідомив глава НБУ Сергій Арбузов.

«Як відомо, у липні була зафіксована найбільша з 2003 року дефляція. Тобто завдяки не тільки сезонним чинникам, а в тому числі й розпочатим нами заходам уже спостерігається значне послаблення цінової динаміки. Тому в нас є всі підстави зробити грошово-кредитну політику більш м’якою», - заявив С. Арбузов.

Зокрема, повідомив він, якщо банки почнуть активніше кредитувати реальний сектор, і це буде характерно для більшості фінустанов, то НБУ буде всіляко сприяти появі нової гривні, і не тільки по валютних каналах.

«У нас є можливість збільшувати грошову масу, розблокувавши гроші банків... Як тільки банкам буде потрібна гривня для кредитування реального сектора економіки, ми відпускатимемо», - повідомив С. Арбузов.

«Я навіть можу назвати час, коли це відбудеться: щойно запустяться перші операції з іпотечного кредитування - Націо нальний банк одразу відповість. Держбанки цю програму розпочинають і будуть її реалізовувати. А ми будемо її відстежувати, і тільки-но для цієї програми не вистачатиме гривні, обов’язково включимося», - пообіцяв він.

«Нацбанк завжди готовий дати можливість ринку зітхнути, коли це буде необхідно», - запевнив С. Арбузов.

Водночас глава НБУ підкреслив, що якщо ці гроші не підуть у виробничу сферу і вони опиняться на споживчому і валютному ринках, створюючи додатковий тиск на ціни і курс, регулятор тут же відреагує відповідно.


Повний текст інтерв'ю з головою НБУ Сергієм Арбузовим читайте в свіжому номері газети "Дзеркало тижня. Україна" (№ 31 від 3 вересня 2011 р).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі