НБУ каже, що забирає гривню у банків, щоб знизити інфляцію

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Національний банк Україна (НБУ) порахував, що саме злагоджені дії НБУ та уряду більше всього посприяли здешевленню продуктів харчування, а з ними і зниженню споживчої інфляції.

Про це заявив голова НБУ Сергій Арбузов у своєму виступі щодо інфляційних очікувань.

«Безумовно, зниження рівня споживчих цін певною мірою зумовлене і сезонним фактором урожаю. Водночас, наші розрахунки доводять, що найбільше здешевленню продуктів харчування сприяли злагоджені дії Національного банку та Уряду України. Національний банк, зі свого боку, забезпечив зниження інфляційного тиску від надлишкової ліквідності, що існувала у банківській системі. Адже відомо, що зайві гроші в економіці, в кінцевому підсумку призводять до подорожчання широкої номенклатури споживчих товарів. І саме кроки Національного банку дали змогу скоротити інфляцію попиту», - заявив С.Арбузов.

Крім того, за словами голови НБУ, на поліпшення інфляційної ситуації працювала і стабільність курсу гривні. «Саме він дає чіткі орієнтири ринку і бізнесу при встановленні ними цін і плануванні своєї цінової політики», - пояснив він.

У свою чергу уряд, далі розповідає С.Арбузов, стримував так звану структурну інфляцію (виникає за рахунок невиробничих витрат бізнесу і населення). «Зокрема, покращання транспортної інфраструктури разом зі стабілізацією на ринку палива - скоротило транспортні витрати товаровиробників. А розбудова нових сховищ та інших інфраструктурних об‘єктів для зберігання урожаю - знизило ціни на овочі та фрукти (які є вагомою частиною загального споживчого кошика кожного)», - пояснив головний банкір.

Нагадаємо, що раніше в інтерв’ю ZN.UA голова НБУ Сергій Арбузов висловив впевненість, що за підсумками 2011 року інфляцію вдасться втримати у межах до 10%.

«Національний банк вважає, що інфляція і надалі буде у прогнозованих межах, та бачить перспективу укріплення гривні», - підсумував С.Арбузов.

Нагадаємо, що другий місяць поспіль спостерігається суттєве зниження загального рівня споживчих цін в Україні. Так, у липні цього року Державною службою статистики зафіксоване зменшення індексу споживчих цін у розмірі 1,3%, а у серпні - ще 0,4%. Отже, інфляція у річному вимірі скоротилася до однозначного числа, а саме до 8,9%.

Максимум інфляції у поточному році був у червні, коли у річному вимірі вона становила 11,9%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі