Письменники виступили проти цифризації книг

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Три великі письменницькі організації подали позов проти п'яти американських університетів. Приводом став проект з цифризації мільйонів книг, який, з точки зору письменників, порушує авторські права.

Американська Авторська гільдія, Австралійська авторська громада і Союз письменників канадського Квебека звернулися 12 вересня з позовом до нью-йоркський суд проти проекту зі створення цифрової бібліотеки HathiTrust. Проект очолює Мічиганський університет, у ньому також беруть участь університети Каліфорнії, Вісконсіна, Індіани та Корнельський університет штату Нью-Йорк.

Позивачі вказують, що названі університети планують внести до цифрової архівів 7 млн ​​книг, що захищені авторським правом, і дозволити необмежений доступ до них студентів і викладачів. Мова йде про так звані «книги-сироти» - видання,що не перевидаються, автори яких не можуть бути встановлені.

За словами виконавчого директора Австралійської авторської громади Анджело Лукакіса, університетський проект є «обурливою спробою» позбавлення авторів копірайту. Лукакіс вважає, що ці видання - зовсім не «сироти», а «книжки, викрадені у авторів».

У 2005 році Авторська гільдія подала аналогічний позов проти американського інтернет-гіганта Google у зв'язку з його проектом з цифризації книг. Раніше цього року федеральний суддя не затвердив мирову угоду між Google, авторами та видавцями. Нові слухання у справі відбудуться в Нью-Йорку в четвер на цьому тижні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі