У разі декриміналізації статей Тимошенко, справу проти неї закриють автоматично

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
У разі декриміналізації статей, які інкримінують Юлії Тимошенко, її справа буде закрита автоматично без будь-яких наслідків для екс-прем’єра, яка зможе прийняти участь у виборах.

Про це в коментарі ZN.UA сказала адвокат Валентина Теличенко.

«У разі, якщо набере законної сили закон, яким буде скасовано кримінальну відповідальність за перевищення влади та службових повноважень (ст. 365 КК України), чи зловживання (ст. 364 КК України), то це означатиме, що всі кримінальні справи, порушені за цими статтями, не залежно від стадії провадження, повинні бути закриті за відсутністю складу злочину, а вироки, винесені раніше у справах за цими статтями, повинні бути переглянуті та скасовані», - пояснила В.Теличенко.

За її словами, всі претензії держави чи юридичної особи, яка вважає, що їй було завдано майнової шкоди, в цьому випадку слід буде розглядати винятково в межах цивільного права.

«Отож, кримінальна справа за обвинуваченням Ю.Тимошенко за цієї обставини також повинна бути закрита, вирок скасовано, якщо його буде винесено на той час, і сама Ю.Тимошенко буде вважатися такою, що не була осуджена. Тобто жодних перешкод брати участь у виборах у неї не буде», - сказала адвокат.

Разом з тим, В.Теличенко наголосила, що при розробці відповідного закону потрібно враховувати різі обставини перевищення влади.

«Слід мати на увазі, що зловживання чи перевищення влади та службових повноважень може потягнути не лише матеріальні збитки (майнову шкоду), але також інші наслідки. Скажімо, працівники міліції під час виконання своїх професійних обов’язків незаконно затримали особу, завдали тілесних ушкоджень чи катували. Такі дії, на мою думку, декриміналізувати недоцільно. Отож, готуючи проект закону про декриміналізацію, слід це врахувати», - сказала вона.

«Хочу звернути увагу на те, що статті 364 та 365 КК України в такому вигляду, як вони зараз звучать, не є антикорупційними в розумінні європейському. Виключення цих статей з КК кодексу дуже на часі. Але одночасно необхідно внести зміни до КК України, які б передбачили більш тяжке покарання за вчинений злочин, якщо кваліфікуючою ознакою є перевищення чи зловживання службовим становищем», - наголосила В.Теличенко.

Нагадаємо, що вчора представники опозиції і євроструктур закликали українську владу декриміналізувати статті, за якими судять Ю.Тимошенко.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі