Україні не варто боятися імпорту і надто захоплюватися імпортозаміщенням, - експерти

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Україні доцільніше розвивати орієнтовані на експорт галузі економіки, ніж стримувати потік імпортних товарів чи активно розвивати з «нуля» імпортозаміщувальні виробництва.

Таку позицію висловили експерти під час дискусії «Держборг та платіжний баланс: наскільки серйозні загрози для фінансової стабільності без допомоги МВФ?», організованої ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

«Будь-яке імпортозаміщення матиме локальний характер, ці товари не будуть конкурентоспроможними на російському, казахському, іранському ринку, не говорячи вже про Західну Європу. Це будуть неефективно вкладені інвестиції – державні чи приватні. Нам потрібно виробляти і продавати те, що ми робимо краще в світі чи регіоні. Нам потрібно не відгороджуватися від світу, а інтегруватися в нього», - наголосив радник президента України, член Ради НБУ Роман Шпек.

Голова ж правління «Дочірнього банку «Сбербанку Росії» Ігор Юшко зазначив, що завданням імпорту є підвищення якості життя – як людей (якщо йдеться про споживчий імпорт), так і виробничої сфери (якщо йдеться про імпорт, наприклад, промислової техніки, обладнання). На думку банкіра, поліпшити стан торгівельного балансу України можна було б, зокрема, за рахунок збільшення видобутку власного газу, розвитку виробництва сільськогосподарської техніки тощо.

Як зазначив у своєму виступі керівник групи радників глави НБУ В.Литвицький, «експорт існує для імпорту»: «Якщо домінує інвестиційний імпорт і поточний рахунок ослаблюється, це краще, ніж минулого року, коли не було такого дефіциту поточного рахунку, але була напівсонна економіка».

За словами В.Литвицького, негативною є ситуація, коли в економіці домінує енергетичний імпорт, «та й ще по суперечливим цінам». Що ж до споживчого імпорту експерт додав, що зростання реальних доходів населення неминуче призводить або до збільшення імпорту, або інфляції (якщо не вистачає імпортних товарів). «Кавалерійською атакою нічого не зробиш», - сказав представник Нацбанку, говорячи про розвиток імпортозаміщення в Україні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі