Сьогодні водії могли б починати фіксувати ДТП самостійно. Бланків немає

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Хоча з 19 вересня почав працювати закон N3045-VI, що дозволяє власникам транспортних засобів самостійно оформляти матеріали ДТП, скористатися нововведенням водії зможуть набагато пізніше.

По-перше, ця послуга буде доступна лише тим водіям, які укладуть договір страхування після 19 вересня або переукладуть діючий на нових умовах.

Проблемою є й те, що до
сі не затверджено граничну суму виплати за "європротоколом". Держфінпослуг чотири рази відмовляла в узгодженні такої пропозиції МТСБУ.

Перший заступник голови комісії Андрій Литвин повідомив
"КоммерсантЪ-Украина", що у п'ятницю Держфінпослуг отримала нову пропозицію щодо встановлення максимальної виплати при оформленні "європротоколу" на рівні 10 тис. грн (77% страхових випадків), з подальшим збільшенням до 25 тис. грн з 2013 року.

За інформацією видання, комісія схвалить цей ліміт у вівторок. Присутність ДАІ на місці аварії буде
необхідною, якщо клієнт має намір отримати відшкодування збитку у розмірі від 10 тис. грн до 50 тис. грн або у ДТП є потерпілі громадяни (15% всіх пригод).

Серед ключових фінансових змін - скасування договорів II і III типів, коли поліс виписувався або на конкретного водія, або на групу осіб, які керують автомобілем. Збережеться тільки договір ОСА
ЦВ I типу (один автомобіль - будь-який водій).

"Навіть якщо коефіцієнти залишаться на поточному рівні, ціна трохи зросте. З III і II перейдуть на I тип, де в основному підвищувальні коефіцієнти", - відзначає перший заступник голови правління СК "АХА Страхування" Андрій Перетяжко. За його словами, обсяг зібраних премій у зв'язку з цим збільшиться приблизно на 10-12%.

Але навіть якщо страховик готовий застосовувати "європротокол", у нього може не виявитися бланків, які між 83 учасниками ринку розподіляє МТСБУ.

"Ще в замовленні стоїмо. Коли отримаємо - поняття не маю", -
говорить директор СК "Дніпроінмед" Наталя Белінська. Не надходили бланки і до СГ ТАС. Голова правління компанії Дмитро Грицута відзначив, що ДТП за участю водіїв, що мають такі бланки, будуть зафіксовані ще нескоро.

Самостійна фіксація події дозволить винуватцеві ДТП уникнути адміністративної відповідальності. Зараз співробітники ДАІ при оформленні ДТП виписують штраф на 340-425 грн або позбавляють водійських прав на 6-12 місяців.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі