Реальний дефіцит держбюджету-2012 – 5%, а не 1,6%, як стверджує уряд

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© ZN.UA
У проекті державного бюджету на 2012 рік закладений дефіцит у 72 млрд грн, тобто 5% від ВВП, а не 1,6%, як стверджують у Кабінеті міністрів.

Про це в коментарі для ZN.UA заявив колишній перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак.

Формально дефіцит держбюджету зафіксований у розмірі 1,6% ВВП. «Однак МВФ цілком слушно наполягає на кумулятивному розрахунку дефіциту державного бюджету, враховуючи дефіцити Пенсійного фонду і «Нафтогазу України»», - нагадав він.

«У бюджеті-2012 закладаються не тільки 12 млрд грн майбутніх боргів держави для закриття «дірок» НАК «Нафтогаз України», а і ще 5 млрд грн таких же «псевдогрошей» для аграрного фонду, 1 млрд грн - для «Укренерго». Усі ці 18 мільярдів необхідно негайно додати до дефіциту бюджету», - відзначив О.Шлапак.

«За методикою МВФ, до дефіциту треба додати і 15 млрд грн державних гарантій. От і виходить, що дефіцит державного бюджету у нас не 24 млрд грн (1,6%), як записано в проекті на 2012 рік, а 24 млрд плюс 15 млрд (прихований дефіцит НАКу), плюс 18 млрд (ОВДП для державних структур), плюс 15 млрд (державні гарантії). Разом виходить 72 млрд грн, тобто майже 5% ВВП. Що є неприпустимим ані з погляду МВФ, ані з погляду економічних реалій, ані з точки зору банального здорового глузду», - констатував О.Шлапак.

Детальніше читайте в матеріалі Юрія Сколотяного «Із бюджетом будемо до зими?» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі