Для Росії важливіша українська ГТС, ніж членство України у МС

Поділитися
Росія відмовилася від ідеї залучити Україну до Митного союзу (МС) і готова обговорювати створення тристороннього консорціуму за участю Євросоюзу на базі української газотранспортної системи (ГТС), пише у понеділок "Комерсант".

За словами одного з російських перемовників, Москва схильна відмовитися від максималістської позиції щодо залучення Києва до МС. "Це хотілки. Далеко не факт, що така установка актуальна. Набагато важливіше питання участі Росії в управлінні українською ГТС", - зазначив чиновник виданню «Комерсант».

У Києві також вважають, що після суботньої зустрічі питання про членство України в МС можна вважати закритим. "Київ не збирається інтегруватися в МС. Ви подивіться на нашого президента - хіба він може прогнутися?" - сказав газеті високопоставлений український дипломат.

На перемовинах сторони зосередилися на енергетичних питаннях. Зокрема, обговорювали долю ГТС України.

Раніше Київ запропонував Москві створити тристоронній газовий консорціум за участю ЄС, що не викликало ентузіазму у російської сторони, яка наполягала на тому, щоб сторін було дві.

Тепер же, каже український дипломат, позиція Росії не така категорична. "Зрушення з питання ГТС будуть, але на це потрібен час. Думаю, знайдемо компроміс, в основі якого буде тристоронній консорціум", - зазначив він.

За словами дипломата, в суботу було вирішено, що у середині жовтня зустрінуться керівники "Газпрому", "Нафтогазу", а також профільних міністерств РФ і України, щоб обговорити можливий формат газового консорціуму.

"Тим часом залежно від того, як Москва і Київ вирішать проблему української ГТС, очевидно, буде вирішуватися і питання ціни на російський газ для України. Принаймні, раніше Дмитро Медвєдєв заявляв, що Київ може отримати знижку, якщо зробить Росії привабливу комерційну пропозицію. На увазі він при цьому мав продаж ГТС. Українська сторона на це погрожувала зверненням до Стокгольмського арбітражу для перегляду "кабальної", з її точки зору, газової угоди з РФ від 2009 року", - пише газета.

"Так чи інакше, але газові протиріччя можуть вирішитися вже наступного місяця. На жовтень заплановано не тільки переговори голів "Газпрому" і "Нафтогазу", але і президентів РФ і України. Спочатку в Києві відбудеться засідання двосторонньої міждержавної комісії на вищому рівні, а потім 18 жовтня у Донецьку пройде регіональний економічний форум", - відзначає "Комерсант".

Співрозмовники видання запевняють, що для підписання в ході майбутніх зустрічей готується значний пакет документів.

Нагадаємо, що В.Янукович був з робочим візитом у Москві 24 вересня. Після візиту ні про які результати переговорів не повідомлялося.

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко заявляв раніше, що В.Янукович «повезе до Москви такі пропозиції, які як мінімум викличуть серйозний інтерес, і стануть предметом саме серйозного обговорення».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі