Для будівництва доступного житла з бюджету слід виділити мінімум 6,5 млрд грн, а не 200 млн

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Для забезпечення громадян доступним житлом з держбюджету потрібно виділити мінімум 6,5 млрд грн, заявив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Юрій Сербін.

Таку думку він висловив під час круглого столу «Відновлення житлового кредитування: чи можна зробити іпотеку доступною?», який провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та «Дзеркала тижня. Україна».

За словами народного депутата, такі держвливання у будівельну галузь дозволять знизити вартість квадратного метру до 70% від нинішнього рівня, а необхідний рівень доходів потенційних позичальників зменшити з 14 тис. грн до 8-9 тис. грн.

«Ті гроші, що закладені в бюджет наступного року на будівництво доступного житла - 200 млн грн - це два стоквартирних будинки в м.Києві. Для всієї країни - це ніщо», - зауважив Ю.Сербін.

На думку нардепа, виділяти кошти для компенсації відсоткових ставок потрібно через ті банки, які мають досвід іпотечного кредитування. При цьому цей ресурс має бути цільовим та спрямовуватися на добудову незавершених об’єктів.

«Це для того, щоб не повторився негативний досвід часів кризи, коли іпотека видавалася людині на будь-який об'єкт, а потім виявилося, що на об'єкті купили лише 30% житла, будівельна організація-забудовник померла, а людина не має підстав повертати кредит», - констатував Ю.Сербін.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі