Банкіри: $600 за квадратний метр житла – це абсолютно реально

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Держава має підтримувати житлове будівництво, передусім, через розвиток інфраструктури (прокладання електро-, газомереж, каналізації тощо). А дерегуляція житлового будівництва сприяла б зниженню вартості житла до $600-650 дол за «квадрат» (з урахуванням навіть 30%-кової маржі забудовника).

Таку думку озвучили банкіри та експерти під час круглого столу «Відновлення житлового кредитування: чи можна зробити іпотеку доступною?», який провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та «Дзеркала тижня. Україна».

«Житлове будівництво - це величезний бізнес для чиновників, що сидять на дозвільній системі. Природно, в першу чергу вони не зацікавлені в тому, щоб система була змінена», - констатує голова правління «Дочірнього банку «Сбербанку Росії» Ігор Юшко. На його думку, ця проблема навіть більш вагома наразі для ринку, аніж зниження відсоткової ставки за іпотечними кредитами, скажімо, на 1-1,5%.

Як вдалий можливий приклад для наслідування державної політики в будівельній сфері банкір назвав досвід Грузії.

«Держава за свій рахунок купила 300 кращих проектів індивідуальної забудови і безкоштовно вивісила на своєму сайті (в т.ч. робочі креслення, проекти, деталеровкі і т.д.). Якщо людина хоче побудувати один з цих котеджів, їй не потрібно нічого узгоджувати. Вона безкоштовно скачує креслення, бере всю необхідну для забудови документацію. Архітектору потрібно це лише прив'язати до місцевості. І все», - розповів І.Юшко.

При цьому фінансист наголосив, що в Україні бюрократичні складнощі з погодженням проектів будівництва автоматично підвищують вартість квадратного метра житла.

Цю думку підтримав і голова спостережної ради Platinum Bank Юрій Блащук. За його даними, частка корупційної складової у собівартості житла на сьогодні становить 40-60%.

У цьому ж контексті заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Юрій Сербін зауважив, що прийнята Кабміном постанова фактично нівелювала усі «спрощенські» моменти нещодавно ухваленого закону про лібералізацію дозвільної системи будівництва. «Ідея хороша записана в законі, а підзаконним актом це ускладнено в кілька разів», - зауважив нардеп.


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі