Польська PGNiG має намір судитися з «Газпромом» у Стокгольмі

Поділитися
Польська сторона звернеться до міжнародного арбітражу, якщо перемовини з «Газпромом» про ціни на поставлений до Польщі газ не завершаться до кінця жовтня. Про це повідомила в середу, 19 жовтня, найбільша енергетична компанія республіки «Польське Гурніцтво Нафтове і Газовніцтво» (PGNiG).

«Перемовини між PGNiG і «Газпромом» з питання нових цінових умов вийшли на вирішальну фазу. Якщо сторонам не вдасться прийти до угоди до кінця жовтня поточного року, PGNiG подасть позов до Арбітражного суду у Стокгольмі», - йдеться у повідомленні компанії.

«Через серйозні зміни, які сталися останнім часом на європейському ринку газу, а також з метою відображення ринкової ціни на газ в Європейському союзі, у контрактах з «Газпромом» більшість європейських споживачів російського газу вирішила переглянути ціну. PGNiG також визнав за необхідне ввести такі поправки», - зазначає польський енергетичний концерн.

У квітні цього року польська компанія подала офіційну пропозицію про зміну цін на російський газ.

Тим часом, російський концерн заперечує як проведення відповідних перемовин між «Газпромом» і PGNiG, так і наявність самого приводу для звернення до Арбітражного суду у Стокгольмі.

«Газпром» не проводить перемовин з польським енергетичним концерном PGNiG на тему зниження цін на газ, заявив сьогодні в інтерв'ю Польському агентству преси заступник голови правління «Газпрому», голова «Газпром експорту» Олександр Медвєдєв.

«Не правда, що PGNiG обговорює з нами зниження ціни на газ. У ЗМІ з'являється неправдива інформація з цієї теми», - сказав він. «У Ямальському контракті ми записали, що ціна експортованого нами до Польщі газу після 2009 року може бути скорочена лише в умовах значних змін на ринку, наприклад, щодо низьких цін цього товару у спотових контрактах. Між тим, ціни на газ у цих контрактах значно зросли з того часу, коли багато компаній звернулися до «Газпрому» про перегляд ціни. Тоді різниця між спотовою ціною і ціною довгострокових контрактів, індексованих до вартості нафти, була значною, а нині - невелика», - пояснив О.Медвєдєв. «Кілька днів тому за тисячу кубометрів газу доводилося платити 420 дол США, і це дуже багато. Ми спостерігаємо тільки невелике падіння цін на нафту WTI і Brent», - додав він.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі