У Митному союзі заявляють, що ЗВТ України з ЄС загрожує ринкам СНД

Поділитися
Відповідальний секретар Комісії Митного союзу Сергій Глазьєв вважає, що створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом може призвести до загроз ЗВТ у рамках СНД.

"Найголовніше нам не розгубити той потенціал співробітництва у зв'язку з подальшими змінами наших торговельних режимів із третіми країнами", - сказав С.Глазьєв під час відеомосту "Москва - Київ - Кишинів - Єреван - Астана" "ЗВТ - перший крок на шляху до ЄС?" у п'ятницю, 21 жовтня.

Він зазначив, що існує загроза, пов'язана з тим, що кожна держава зберігає самостійність в пошуку третього партнера, з якими теж може створювати ЗВТ.

"Загроза цієї угоди (ЗВТ із СНД - ред.) виходить головним чином від того проекту угоди про ЗВТ з ЄС, який Україна зараз готує", - сказав С.Глазьєв.

За його словами, у випадку, якщо буде створено реальні загрози для учасників ЗВТ із СНД, то необхідно буде провести консультації з метою захистити спільний ринок. "А я думаю, ця загроза цілком реальна з урахуванням того, що у нас не дуже добре йдуть справи з адмініструванням правил походження товарів", - підкреслив він.

Він також заявив, що Україна не проводила ні з ким консультацій з цього питання і цілком можливо, що їх може вимагати одна з країн СНД, яка підписала договір щодо ЗВТ. "І в цьому випадку, якщо уряди визнають, що виникає загроза для нашої взаємної торгівлі, то наша угода почне розмиватися", - сказав С.Глазьєв.

У свою чергу урядовий уповноважений з питань співробітництва України з регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян зазначив, що загроза дійсно існує, але це питання чітко узгоджено при створенні ЗВТ з СНД.

"Окрім того, це двосічна модель, оскільки можуть бути загрози і зі зворотного боку, не тільки від України...Але ми зробили все можливе, щоб ці ризики мінімізувати", - сказав В.Мунтіян.

Він також закликав всі сторони більше звертати увагу на позитивні моменти створення ЗВТ у рамках СНД, а "не говорити про погане".

Нагадаємо, 18 жовтня керівники урядів країн СНД підписали договір про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності незалежних держав. Згоди щодо цього документу було досягнуто раніше того ж дня на зустрічі голів урядів СНД.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі