На скасування мит відреагували тільки ціни на кукурудзу

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
З 12 жовтня (дати передння закону про скасування експортних мита на пшеницю і кукурудзу на підпис президенту України) по 21 жовтня (дати опублікування закону) ціни на кукурудзу в Україні зросли, на пшеницю і ячмінь - залишилися незмінними.

Так, за даними Української аграрної конфедерації (УАК), за звітний період ціни на кукурудзу (EXW, Центральна Україна, попит експортерів) зросли з 1250-1300 грн/т до 1600-1630 грн/т (на 330-350 грн/т) .

"Чи надовго така тенденція - покаже час з урахуванням тиску, що продовжує надходити з полів врожаю кукурудзи (залишок площ до збирання - понад 1.5 млн га, на яких знаходиться близько 8 млн тонн зерна), стану її зовнішнього ринку і конкуренції кукурудзи з пшеницею фуражною", - коментує гендиректор УАК Сергій Стоянов.

За його словами, підвищення цін різко збільшило обсяги продажів кукурудзи. Підтримуючим чинником стала значно менша конкуренція для нашої кукурудзи з боку інших країн-експортерів регіону у порівнянні з пшеничним сегментом зернового ринку.

Ціни на пшеницю, як продовольчу (3 кл.) так і фуражну (4-6 кл.), незважаючи на скасування експортних мит, за вказаний час не змінилися, залишившись на рівнях, відповідно, 1300-1350 грн/т і 1200-1250 грн/т, залежно від відстані місця продажу до портів. Причиною, за словами С.Стоянова, став дуже слабкий попит з боку українських експортерів, пов'язаний із програшем у попередні три місяці конкурентної боротьби росіянам, за які Росія змогла істотно наситити попит основних покупців причорноморського зерна.

На внутрішньому ринку ячменю, щодо якого збереглася дія експортного мита, за 12-21 жовтня ціни залишилися незмінними (1200-1400 грн/т залежно від відстані місця продажу до портів). "Експортні мита "законсервували" ячмінь для внутрішнього споживання і "заморозили" закупівельні ціни на нього на рівні глибокої збитковості для виробників", - відзначає С.Стоянов.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі