Перед зимою Азаров вирішив дозволити газовикам відключати тепло у квартирах

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Постачальники природного газу отримають право обмежувати його постачання споживачам, окрім населення, до технологічного мінімуму в разі несплати або неповної оплати палива.

Ця норма міститься в урядовому законопроекті N9374, текст якого вчора було оприлюднено на сайті парламенту.

У той же час із закону "Про теплопостачання" буде вилучено мораторій на відключення в опалювальний сезон теплокомуненерго (ТКЕ) від систем енерго-, газо- і водопостачання. Таким чином, у разі неплатежів облгази зможуть різко скоротити постачання газу ТКЕ, пише «Коммерсант-Украина».

Це означає, що під загрозою скорочення постачань газу вже зараз знаходяться всі українські міста. За даними ДК "Газ України", на 31 жовтня всі підприємства у27 регіонах мають борги за спожитий газ в опалювальний сезон 2010-2011 років. Найнижчий рівень розрахунків - у Закарпатській (43%), Луганській (63%), Дніпропетровській (66%), Донецькій (65%), Харківській (68%), Одеській (69%) областях і Криму (61%).

Джерело видання, близьке до НАК, повідомило, що ухвалення закону не призведе до того, що населення позбудеться теплопостачання: "Ніхто не дозволить ввести такі технологічні мінімуми для теплокомуненерго, які залишать людей взимку з холодними батареями. Але постачання газу для боржників все ж скоротять. Ця ініціатива запропонована парламенту для того, щоб місцеві органи влади, побоюючись зростання соціального невдоволення, натиснули на комунальні підприємства і змусили їх розрахуватися за газ. Адже ТКЕ отримують від населення платежі в обсязі більше 90%, а з нами розраховуватися не поспішають".

Учасники ринку визнають, що населення майже повністю оплачує спожиту теплову енергію, борги ж ростуть з іншої причини.

"Ми збираємо з населення 99% платежів. Згідно з урядовою постановою, майже 70% зібраних коштів ми автоматично перерозподіляємо на спецрахунок для оплати газу. Але діючі тарифи на наші послуги для населення не покривають їхньої собівартості. Окрім того, через тарифну різницю ми втрачаємо на кожну тисячу кубометрів газу до 300 грн, що у структурі тарифу на тепло становить 60. Ці кошти нам не відшкодовуються, а в опалювальний сезон ми споживаємо близько 100 млн кубометрів на місяць", - сказав директор КП 'Полтаватеплоенерго' Володимир Чернявський.

"Якщо вартість комунальних послуг для населення не вийде на рівень ринкової, а закон приймуть, населенню варто готуватися до холодної зими", - побоюється Чернявський.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі