Нова ціна на російський газ буде набагато нижчою за сьогоднішню, - Клюєв

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Україна очікує істотного зниження ціни постачань російського газу за підсумками газових перемовин із Росією, які планується завершити у листопаді цього року, повідомив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв.

«Я вас запевняю, що ціна на газ набагато буде нижчою, ніж та, яка діє сьогодні», - сказав він, виступаючи в парламенті у Києві в п'ятницю, 4 листопада.

А.Клюєв уточнив, що в даний час з урахуванням $100 знижки, наданої у 2010 році, ціна російського газу на кордоні з Україною становить $414 за 1000 куб. м.

Перший віце-прем'єр уточнив, що відповідно до діючого контракту російський газ з 1 січня 2012 року може подорожчати до $456 за 1000 куб. м.

За його словами, підсумком перемовин може бути внесення змін до чинного контракту або укладення нового. У той же час він не став конкретизувати, в якому новому діапазоні може бути ціна російського газу.

Перший віце-прем'єр додав, що для інших європейських країн ціна газу на кордоні складає $320-360 за 1000 куб. м, що дає Україні підстави вести перемовини щодо перегляду діючих контрактів.

Росія і Україна у 2009 році підписали довгострокові контракти на постачання і транзит російського газу, згідно з яким ціна на газ встановлюється щоквартально з урахуванням динаміки світових цін на нафту і нафтопродукти. Нова влада України звинуватила колишнє керівництво країни у порушеннях при підписанні цих документів - колишній прем'єр-міністр країни Юлія Тимошенко вже отримала 7-річний термін позбавлення волі за це.

У минулому році нове керівництво країни вже отримало знижку у $100 на тисячу кубометрів в обмін на продовження перебування російського військового флоту у Криму. Цього року Україна почала чергову кампанію з метою домогтися нових поступок у ціні на газ.

За даними НАК «Нафтогаз України», ціна імпортованого держхолдингом до країни російського природного газу в першому кварталі 2011 року склала близько $264 за 1 тис. куб. м, у другому кварталі - близько $297 за 1 тис. куб. м, у третьому - близько $355 за 1 тис. куб. м.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі