Прем'єр-міністром Греції став колишній віце-президент ЄЦБ Пападемос

Поділитися
Колишній віце-президент Європейського центрального банку (ЄЦБ), видатний економіст і науковець Лукас Пападемос став сьогодні новим грецьким прем'єром.

Про це повідомили у прес-службі президента Греції Каролоса Папульяса після засідання голів політичних партій, в якому брали участь лідер правлячої партії Всегрецький соціалістичний рух Георгіос Папандреу (він же колишній прем'єр-міністр), голова головної опозиційної партії Нова демократія Антоніс Самарас і голова правої партії Народний православний збір Георгіос Карадзаферіс.

Л.Пападемоса призначено головою нового перехідного коаліційного уряду Греції.

Лукас Пападемос народився 11 жовтня 1947 року в Афінах. Навчався в Афінському коледжі, закінчив у 1970 році фізичний факультет Массачусетського технологічного інституту (США), у 1972 році - аспірантуру з електротехніки, а в 1978 році захистив докторську дисертацію з економіки.

У 1980 році працював в якості економічного експерта у бостонському відділенні Федеральної резервної системи США. У 1985 році повернувся до Греції, ставши економічним радником Банку Греції (1985-1993). Призначений у 1993 році заступником керуючого Банком Греції, а потім і головою Банку Греції (1994-2002). Під час його перебування на цій посаді відбувався процес переходу Греції з драхми на євро в рамках входження країни в єврозону.

У 2002 році обійняв посаду віце-президента Європейського центрального банку (ЄЦБ), ставши правою рукою Жан-Клода Тріше. Л.Пападемос пропрацював на цій посаді вісім років до 2010 року і вважався «інтелектуальним мотором» ЄЦБ.

Окрім професійної діяльності Пападемос домігся видатної академічної кар'єри. У 1975-1984 роках він був доцентом економічного факультету Колумбійського університету у Нью-Йорку, а в 1988 році став професором економіки Афінського університету. У 2006 році обраний членом Афінської Академії. До останнього часу викладав у Гарвардському інституті державного управління імені Джона Кеннеді, що готує фахівців у галузі державного управління, економічного розвитку та політології.

Пападемос - автор численних статей в області макроекономічної теорії, структури та функціонування фінансових ринків, монетарного аналізу та політики, а також з питань фінансової стабільності та економічної політики Європейського союзу. Багато разів виступав з доповідями на тему грецької боргової кризи.

У 2010 році був призначений на добровільних засадах економічним радником прем'єр-міністра Георгіоса Папандреу.

7 листопада Пападемос повернувся зі США до Греції, будучи запропонованим в якості одного з кандидатів на посаду голови нового прем'єра.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі