Україна хоче повернути права на закордонну власність СРСР всупереч заявам РФ

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Україна пропонує Росії відновити перемовний процес з приводу розподілу закордонної власності колишнього СРСР, зокрема у форматі двосторонніх перемовин на рівні міністрів закордонних справ двох країн. При цьому раніше у МЗС РФ попередили, що відновлювати дискусію "навряд чи потрібно в умовах складних перемовин щодо газу".

"Україна пропонує відновити перемовний процес з РФ...з питання передання українській стороні об'єктів нерухомості для потреб її дипломатичних і консульських установ" - заявив сьогодні, 22 листопада, на брифінгу прес-секретар МЗС України Олександр Дікусаров.

Він зазначив, що по-перше угода між Україною і Росією про врегулювання питань правонаступництва щодо зовнішнього державного боргу та активів колишнього СРСР (так званий "нульовий варіант") не набула чинності, тому не може вважатися правовою підставою для перереєстрації закордонної власності колишнього СРСР виключно на ім'я РФ.

"Факт погашення РФ Паризькому клубу кредиторів боргів колишнього СРСР у повному обсязі не знімає з Росії зобов'язань, взятих відповідно до підписаних міжнародних угод з Україною", - підкреслив прес-секретар МЗС.

Він додав, що право України на володіння, користування і розпорядження частиною закордонної власності колишнього СРСР, яка належить їй, виходить зі статусу України, як однієї з країн-правонаступниць колишнього СРСР.

"Його також підтверджено нормами міжнародного права та положеннями документів, підписаних між Україною та РФ як на багатосторонньому, так і на двосторонньому рівні", - зазначив О.Дікусаров.

Разом з тим нагадаємо, 10 листопада офіційний представник МЗС Росії Олександр Лукашевич заявив, що "українська сторона більше не ставить питання про надання їй об'єктів у третіх країнах для потреб її дипломатичних представництв".

"Ця тема вже давно не є предметом російсько-українських перемовин. Незважаючи на те, що Україна не ратифікувала угоду про "нульовий" варіант, російська сторона практично у всіх державах перереєструвала на себе власність СРСР", - сказав він.

При цьому він висловив застереження, що "навряд чи в умовах складних перемовин (між Росією і Україною - ред.) із газової проблематики, нам потрібно зараз відновлювати дискусію щодо зазначеної теми (закордонна власність - ред.)".

У 1992 році колишні радянські республіки підписали угоду про так званий "нульовий варіант". Тоді Росія зобов'язалася заплатити борги Радянського Союзу, які становлять $96,8 млрд, в обмін на відмову інших республік від прав на закордонну власність колишнього СРСР.

Проте у 1993 році Україна, частка якої в боргах колишнього СРСР становила 16,91%, тобто близько $16,5 млрд, вийшла з угоди. Свої претензії вона оформила списком, що включав нерухомість у 28 країнах, і направила його у 1994 році до російського уряду. Була спроба України через Високий суд Лондона домогтися передання їй будівлі торгпредства Росії.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі