Європейське космічне агентство встановило контакт із супутником «Фобос-Ґрунт»

Поділитися
© Віктор Бар'яхтар
Європейська станція вперше змогла отримати сигнал із російської міжпланетної станції «Фобос-Ґрунт», яка застрягла на орбіті і мовчала з часу запуску - із 9 листопада.

«У вівторок, 22 листопада о 20:25 UT, станція стеження Європейського космічного агентства (ЄКА) у Перті (Австралія), встановила контакт із російським космічним апаратом «Фобос-Ґрунт»», - йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті ЄКА.

Таким чином, шанси на порятунок апарату зросли, хоча ще вранці у вівторок у Роскосмосі заявляли, що супутник можна вважати втраченим.

Напередодні Європейське космічне агентство (ЄКА) повідомило, що на прохання російської сторони востаннє проведе спробу сеансу зв'язку з апаратом «Фобос-Ґрунт» за допомогою своїх станцій в Австралії (Перт), Південній Америці (Куру, Французька Гвіана) і в Європі (Маспаламос, Іспанія).

Апарат «Фобос-Ґрунт» було запущено з Байконуру у ніч на 9 листопада. Після відділення від ракети-носія «Зеніт» на апараті не увімкнулися двигуни, які повинні були вивести його на високу опорну орбіту, аби звідти він міг стартувати на Марс.

«Фобос-Ґрунт» мав долетіти до супутника Марса Фобоса, сісти на це небесне тіло, взяти проби ґрунту і доставити їх на Землю для лабораторного дослідження. Місія мала тривати приблизно 2,5 роки. Вартість проекту, за неофіційною інформацією, становить близько 170 млн дол.

Глава Роскосмосу Володимир Поповкін раніше заявляв, що «балістичне вікно» для польоту на Марс зберігається «до перших чисел грудня»: якщо з апаратом до цього часу буде встановлено зв'язок і задано нову програму, він зможе вирушити до Марса.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі